Spiegel: Τα «χρυσά παιδιά» του ποδοσφαίρου και οι φορολογικοί παράδεισοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Spiegel: Τα «χρυσά παιδιά» του ποδοσφαίρου και οι φορολογικοί παράδεισοι


  • Η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων μετά τα Panama Papers έδωσε χθες μια πρώτη «γεύση» για ύποπτες πρακτικές συστηματικής φοροαποφυγής στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο επίκεντρο ονόματα όπως οι Ρονάλντο, Οζίλ και Μουρίνιο.


Εφημερίδες και...περιοδικά σε όλη την Ευρώπη έδωσαν χθες ταυτόχρονα στη δημοσιότητα έγγραφα που αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές και φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων μέσω οφσόρ εταιρειών, στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τα πρώτα μεγάλα ονόματα που έκαναν τον γύρο του κόσμου είναι ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο, ο διάσημος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ζοζέ Μουρίνιο, ο μάνατζερ των δύο Ζόρζε Μέντες, αλλά και ο γερμανός αστέρας της Άρσεναλ και της εθνικής Γερμανίας Μεζούτ Οζίλ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων μετά τα λεγόμενα Panama Papers. Οι διαχειριστές της διαδικτυακής πλατφόρμας Football Leaks έθεσαν στη διάθεση του περιοδικού Spiegel σχεδόν 19 εκατομμύρια έγγραφα με συνολικό όγκο 1,9 Terrabyte. Κανείς δεν ξέρει ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από το Football Leaks αλλά και πόσοι είναι, παρά μόνο ότι πρόκειται για ακτιβιστές από την Πορτογαλία.

Αυτοί παραχώρησαν πριν από επτά μήνες τα δεδομένα στο Spiegel, το οποίο ανήκει στο ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο European Investigative Collaborations. 60 δημοσιογράφοι από 12 χώρες επεξεργάστηκαν συντονισμένα το υλικό και δημοσίευσαν χθες συγχρονισμένα τα πρώτα αποκαλυπτικά άρθρα. Οι αποκαλύψεις είναι αν μη τι άλλο σκανδαλώδεις, είναι όμως και παράνομες οι φορολογικές πρακτικές που ήρθαν στο φως;

Οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν

Ο Ράφαελ Μπούσμαν, μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του Spiegel που ασχολείται με το θέμα, επισήμανε στη γερμανική τηλεόραση ZDF ότι «αυτό θα πρέπει να το κρίνουν οι αρχές. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε αποκαλύψει ένα πλέγμα επιχειρήσεων, το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στη φορολογική δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα δείξουν νέο ενδιαφέρον για αυτές τις δημοσιεύσεις και για τα έσοδα που είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα προηγούμενα χρόνια».
Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών μια εταιρεία-γραμματοκιβώτιο στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω της οποίας είχε διαφημιστικά έσοδα περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας πληρώσει μηδενικούς φόρους.

Τα στοιχεία εμπλέκουν και τον διάσημο πορτογάλο προπονητή Ζοσέ Μουρίνιο, που φέρεται να έκρυψε 12 εκατομμύρια ευρώ σε ελβετικό λογαριασμό που ανήκε σε εταιρεία των Παρθένων Νήσων. Σε ύποπτες συναλλαγές των δύο φέρεται να εμπλέκεται και ο μάνατζερ του Ρονάλντο και του Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντεζ, η εταιρεία του οποίου δήλωσε χθες ότι τόσο ο Ρονάλντο όσο και ο Μουρίνιο «σέβονται πλήρως» τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από τις αποκαλύψεις δεν λείπουν όμως και ονόματα από τη Γερμανία. Ο άσος της Άρσεναλ Μεζούτ Οζίλ κλήθηκε να καταβάλει εκ των υστέρων επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές εξαιτίας παράτυπων οικονομικών συναλλαγών μεταξύ ατζέντηδων, από τις οποίες επωφελήθηκε ο παίκτης.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Ράφαελ Μπούσμαν εκτίμησε ότι τα στοιχεία που έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν «εκρηκτικές διαστάσεις». Όπως επισήμανε κλείνοντας, «αυτό που βλέπουμε εδώ πρόκειται για εντελώς αχαλίνωτες, άπληστες μπίζνες, ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που ελάχιστα σέβεται τη διεθνή νομοθεσία. Και πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή θα κάνει ορισμένους ανθρώπους να φτάσουν στο σημείο όπου δεν θα είναι απλά και μόνο οργισμένοι για αυτές τις μπίζνες, τις οποίες οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τα εισιτήρια και τις συνδρομές τους».

Πηγή: Deutsche Welle
Bookmark and Share