Έσπασε το ρεκόρ παγετού του 1963 στη Θεσσαλονίκη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Έσπασε το ρεκόρ παγετού του 1963 στη Θεσσαλονίκη!

  • Ρεκόρ ως προς τη διάρκεια του παγετού στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα στοιχεία από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).


Όπως... επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9 ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963 σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι και η ανώτερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υπό το μηδέν.

«Τώρα έχουμε τέσσερις μέρες με ολικό παγετό και ίσως πάμε προς πέμπτη μέρα. Επομένως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ και δεν νομίζω ότι θα σπάσει από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι, αν εξαιρέσουμε μια φορά, στις 14 Ιανουαρίου του 1968, που καταγράφηκε θερμοκρασία -12,6 βαθμοί Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν είχαμε έκτοτε.

Τόνισε, άλλωστε, ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν τυχερή τις προηγούμενες ημέρες των εορτών των Φώτων και του Αγίου Ιωάννη καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της έλλειψης υγρασίας δεν μπορούσε να σχηματιστεί χιόνι και να πέσει χιόνι στην περιοχή. «Τα τελευταία χρόνια, πάντως, δεν πολυβλέπουμε χιόνι, δηλαδή υπάρχει μια σταδιακή πτώση των ημερών χιονόπτωσης στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό είναι γεγονός», πρόσθεσε.

Για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια, εκτίμησε ότι το χιόνι σταματά στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και αύριο θα σημειωθούν πολύ καλύτερες θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε, είπε ότι παρά την ενημέρωση από τους μετεωρολόγους για την κακοκαιρία, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο κάποιοι φορείς της πολιτείας δούλεψαν πραγματικά.
Bookmark and Share