Με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης τελικά, η αυτονόμηση στη θέρμανση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης τελικά, η αυτονόμηση στη θέρμανση

  • Νέες επισημάνσεις μετά το αλαλλούμ που προκάλεσαν οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την αυτονόμηση της θέρμανσης όσων ενοίκων πολυκατοικιών το επιθυμούν.
  • Τώρα λένε ότι χρειάζεται κοινή απόφαση της συνέλευσης της κάθε πολυκατοικίας!

Η δυνατότητα της εγκατάστασης συστημάτων μέτρησης ενέργειας ή αυτόνομης θέρμανσης σε σπίτια πολυκατοικιών δεν...απαλλάσσει τον ενδιαφερόμενο από την υποχρέωση να λάβει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του προς τη συνιδιοκτησία. Την παραπάνω σημαντική επισήμανση έκανε η ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), με αφορμή τις παρερμηνείες που παρατηρούνται με αφορμή πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή (άρθρο 39 του προσφάτως ν. 4447/2016 περί χωρικού σχεδιασμού, που τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015).
Όπως υπογραμμίζεται από την ΠΟΜΙΔΑ, η έκφραση στη σχετική ρύθμιση «δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα» δεν αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί «όργανο αρχής ή φορέα»), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα από πλευράς συνιδιοκτησίας μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή. Είναι απόλυτα εσφαλμένο και αβάσιμο, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΜΙΔΑ, ότι με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει την ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες και μάλιστα με απαλλαγή των αυτονομούμενων από τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών.
Προστίθεται επίσης ότι δεν υπάρχει προσδιορισμός σε όλη τη σχετική ενεργειακή νομοθεσία ή στην εισηγητική έκθεση ή στη διαδικασία της Βουλής περί του τι μπορεί να σημαίνει «σύστημα αυτόνομης θέρμανσης» (φυσικό αέριο ή και κλιματιστικά, πετρέλαιο, ηλεκτρική σόμπα, τζάκι, ξυλόσομπα, μαγκάλι;) και ουδεμία μνεία ή έστω υπαινιγμός ότι πρόκειται για διάταξη που αφορά πολυκατοικίες και επιχειρεί να τροποποιήσει το δίκαιο της οριζοντίου ιδιοκτησίας της χώρας μας, επιτρέποντας την αυθαίρετη αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες και την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να αυτονομήσουν τη θέρμανσή τους δεν μπορούν να παρακάμπτουν τον κανονισμό της πολυκατοικίας τους και να απαλλαγούν μονομερώς από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης που τους αναλογούν, ενώ οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες θα θερμαίνουν με δαπάνη τους το κτίριο όπου βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους.
Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ακόμη ότι για το σοβαρό αυτό θέμα δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση και υπογραμμίζει τον κίνδυνο να γεμίσουν τα πινάκια των δικαστηρίων από δεκάδες χιλιάδες δίκες μεταξύ των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών, στην περίπτωση που συνεχιστεί η παρερμηνεία της επίμαχης ρύθμισης.
Bookmark and Share