Επιχειρηματίας κλείδωσε 300 εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Επιχειρηματίας κλείδωσε 300 εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις!

  • Σε μία σοβαρή καταγγελία, που αποδεικνύει τις συνθήκες «ζούγκλας» που επικρατούν στην αγορά εργασίας, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Μιλώντας... στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, στην κεντρική Ελλάδα, και η οποία κλείδωσε τους 300 εργαζόμενους σε έναν χώρο, εκβιάζοντάς τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλές αποδοχές και απαγορεύοντάς τους παράλληλα να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως σημείωσε, το υπουργείο πρόκειται να προβεί και επίσημα σε ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη επιχείρηση το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε επίσης και σε επιχείρηση, που πληρώνει παράνομα τους εργαζόμενους με κουπόνια.
Ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «όπλα» για την αντιμετώπιση τέτοιων εργασιακών αυθαιρεσιών, δηλώνοντας: «Θέλουμε να παρεμβαίνουμε και προληπτικά και κατασταλτικά στις επιχειρήσεις. Πλέον υπάρχει νομοθετική υποχρέωση του εργοδότη να στέλνει τις συμβάσεις ηλεκτρονικά στο ΣΕΠΕ. Εμείς έχουμε τον μηχανισμό να ελέγχουμε».
Αναφερθείς στην υπόθεση «Καρυπίδη», ο κ. Νεφελούδης είπε ότι το υπουργείο και όλες οι υπηρεσίες είναι έτοιμες από καιρό, αλλά η υπόθεση «κολλάει» στη Δικαιοσύνη, όπως και η περίπτωση «Μαρινόπουλος», εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι η υπόθεση θα ολοκληρωθεί αισίως. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στον «Καρυπίδη» διαβεβαίωσε ότι σήμερα θα τους καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα.

Ερωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι η επαναφορά του ζητήματος των ομαδικών απολύσεων και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων δεν ωφελεί.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Νεφελούδης απάντησε: «Έχουν μείνει σε εκκρεμότητα τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα πλεονάσματα. Το 75% έχει κλείσει ή είναι στη διαδικασία του κλεισίματος. Πιστεύω πως μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου μπορεί να έχει κλείσει η αξιολόγηση, καθώς όσα προβλέπονται στη συμφωνία έχουν ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα βάσει των δεικτών πάει καλά. Αυτή την ώρα, η χώρα -και όχι η κυβέρνηση- υφίσταται πολιτική πίεση. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ακραίοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν στις προτάσεις του ΔΝΤ, που έχουν αποδειχτεί λάθος».
Bookmark and Share