Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης


  • Λόγω της κατάστασης οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και από άλλες περιοχές εντός της πόλης ή και από άλλους νομούς.


Στο αποκορύφωμα έχει φτάσει η έλλειψη φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη.
Περίπου 80 (!) σκευάσματα, κυρίως... αντιβιoτικά, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για τον αναπνευστικό, τον διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες και τα ουρολογικά λείπουν σε καθημερινή βάση από τα ράφια των φαρμακείων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, χαρακτηρίζει την έλλειψη φαρμάκων «μόνιμο φαινόμενο με υφέσεις και εξάρσεις».

Λόγω της κατάστασης οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και από άλλες περιοχές εντός της πόλης ή και από άλλους νομούς. Παράλληλα δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις, που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν.

Ο ΦΣΘ απέστειλε στις 19 Ιανουαρίου επιστολή στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας την παράταση ισχύος των φαρμακευτικών συνταγών, για την οποία όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στην επιστολή επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι: «Πολλά σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις, που εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή».

Το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων καταδεικνύει με ερώτηση προς στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου. Στην ερώτησή της η κ. Μάρκου τονίζει ότι είναι διαρκές το φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά με μεγάλο «χαμένο» πάντα τον Έλληνα ασθενή.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΦ σε σχετικό κατάλογο στις 17/1/2017, 15 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, μεταξύ αυτών και σημαντικά φάρμακα, ιδίως ψυχιατρικά, πέντε εμβόλια τελούν σε πανευρωπαϊκή έλλειψη, άλλα 12 εμβόλια (για παιδιά και ενηλίκους) είναι σε έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, 47 φάρμακα τελούν σε διακοπή κυκλοφορίας και 12 φάρμακα που παρέχονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) βρίσκονται και αυτά σε έλλειψη. Σε αρκετά από τα παραπάνω φάρμακα δεν αναφέρεται κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα.

«Πέρα από τα παραπάνω, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι πανελλαδικά, ιδίως στην περιφέρεια, αναφέρουν ελλείψεις και δυσκολία προμήθειας σε πολλά άλλα φάρμακα, όπως αντιθρομβωτικά, νευρο-ψυχιατρικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και βρογχοδιασταλτικά, αντιεμετικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά κ.α. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε: πού οφείλονται οι ελλείψεις που καταγράφονται ανά κατηγορία στο σχετικό δελτίο του Εθνικύ Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ); Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπισή τους; Όσον αφορά φάρμακα για τα οποία διαπιστώνεται η έλλειψή τους ή η δυσκολία προμήθειας στην αγορά, πού αποδίδετε το συγκεκριμένο φαινόμενο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διαχείρισή του;» τονίζει η κ. Μάρκου.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ είναι μερικά μόνο από αυτά που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων. Κι αυτό διότι σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και με φάρμακα, τα οποία δεν αναφέρονται στη λίστα του ΕΟΦ, αλλά έρχονται από το εξωτερικό σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας.
Bookmark and Share