Εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά

  • Την εμπορική συμφωνία – ορόσημο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA) ενέκρινε  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια συμφωνία που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αν και προσωρινά, από τον φετινό Απρίλιο.


«Αυτή είναι η απάντηση της..Ευρώπης στην εμπορική πολιτική του Τραμπ. Αντί για τον προστατευτισμό, εμείς επιδιώκουμε συνεργασία. Αντί για τον φόβο και την δυσπιστία εμείς θέλουμε στενότερους δεσμούς με έναν από τους πιο ισχυρούς μας συμμάχους» δήλωσε σχετικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συμφωνία «πέρασε» με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές, ωστόσο δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις. Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη Συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους στο ημικύκλιο. Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα, με τύμπανα, διαμαρτυρίες και πανό κατά της CETA, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν αποκλείσει μια πλατιά περίμετρο γύρω από το κτίριο.

«Η έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στην ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική» σχολιάζει ο Χοσούκ Λι – Μακιγιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.
Bookmark and Share