BofA: Η αξιολόγηση θα κλείσει ...όταν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

BofA: Η αξιολόγηση θα κλείσει ...όταν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα

  • Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο η Bank of America Merrill Lynch (Bofa) δεν αναμένει να υπάρξει φέτος έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι ανησυχίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ευρώ, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του ευρώ.

Η BofA προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η.. β' αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Το ευρώ αυτή τη στιγμή εξαρτάται πλήρως από το δολάριο και από την πολίτικη του Trump, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch. To sell-off των "trades του Τrump", μετά από κάποια αποκόμιση κερδών καθώς και τις ανησυχίες της αγοράς για τον εμπορικό προστατευτισμό, στήριξαν το ευρώ το τελευταίο διάστημα, παρά την "ήπια" ρητορική του Ντράγκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, ο οποίος τόνισε την σημασία του πληθωρισμού στην αντίδραση της πολιτικής της ΕΚΤ, και παρά τους πολιτικούς κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωπες ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Η BofA παραμένει θετική για το δολάριο καθώς εκτιμά ότι η πολιτική Trump θα επικεντρωθεί περισσότερο στα δημοσιονομικών κινήτρων και την χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, και λιγότερο στην προστασία του εμπορίου. Αυτό εξηγεί τις bearish προβλέψεις της BofA για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το πρώτο εξάμηνο του 2017, τοποθετώντας τις στο 1,02. Ωστόσο, αναμένει ότι οι περιορισμοί της ΕΚΤ θα γίνουν μια πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για το ευρώ στο β' εξάμηνο. Τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντανακλούν με σαφήνεια αυτές τις προκλήσεις και σύμφωνα με την BofA η ΕΚΤ είναι πιθανό να ανακοινώσει το tapering του QE μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ο πληθωρισμός είναι επίσης σε ανοδική τάση. Έτσι, η BofA αναμένει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα ενισχυθεί σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα επιστρέψει στο 1,05 έως το τέλος του 2017, ενώ το 2018 θα κινηθεί στο 1,10.
Όπως τονίζει η BofA, το ευρώ είναι φθηνό, αν και υπήρξε φθηνότερο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σημαντικά μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ το περασμένο έτος και έχει ανακτήσει περίπου το μισό αυτής της πτώσης μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, το ευρώ είναι κοντά στο επίπεδο του τέλους του 2013 σε σχέση τα υπόλοιπα νομίσματα (εκτός δολαρίου) και έχει αποδυναμωθεί λίγο φέτος.

Σε πραγματικούς όρους, το ευρώ είναι φθηνό, αν και όχι υπερβολικά. Βρίσκεται 8,5% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του από την ημέρα της "γέννησής" του. Αυτό το επίπεδο είναι 7,2% πιο αδύναμο από την κορυφή της κρίσης της ευρωζώνης, 12,2% πιο αδύναμο από την έναρξη του QE της ΕΚΤ και 15,7% πιο αδύναμο από τον πρώτο χρόνο της "ζωής" του ευρώ.
Τα μοντέλα της BofA δείχνουν ότι το ευρώ είναι υποτιμημένο, αλλά μόνο κατά περίπου 2% σε εμπορικά σταθμισμένους όρους. Ήταν πολύ πιο υποτιμημένο κατά τις πρώτες ημέρες του QE, κατά 7%, και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά 18%. Ωστόσο, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι υποτιμημένη κατά 9,6%. Αυτό αντανακλά τη δύναμη του δολαρίου, το οποίο είναι υπερτιμημένο κατά 13,4% σε εμπορικά σταθμισμένη βάση.

Η αγορά έλαβε θετικά τη μείωση των μηνιαίων αγορών της ΕΚΤ στα πλαίσια του QE τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά το γεγονός παραμένει ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το Δ.Σ της ΕΚΤ είναι σε έντονη αντίθεση σχετικά με την αύξηση του ορίου έκδοσης ομολόγων ή χαλάρωση της κλείδας κατανομής (capital key). Χωρίς αυτές τις επιλογές, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ημερομηνία λήξης και οι αγορές θα αρχίσουν να το αποτιμούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Τα γεράκια της ΕΚΤ έχουν αρχίσει και νικούν, κατά την άποψη της BofA, η οποία εκτιμά ότι οι φωνές αυτές θα γίνουν πιο δυνατές, καθώς ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και ενισχύεται.
Οι χώρες της ευρωπεριφέρειας θα επηρεαστούν όταν η αγορά αρχίσει να αποτιμά το τέλος του QE. Oι αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής, παρά την έντονη άνοδος του τελευταίου διαστήματος, παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αρχίσει να κινείται προς τα επίπεδα προ της κρίσης μετά το QE. Τα ακόμα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Πράγματι, τα spreads της περιφέρειας σε σχέση με τη Γερμανία παραμένουν αυξημένα και πάνω από τα επίπεδα προ της κρίσης. Με εξαίρεση την Ιρλανδία, όλες οι περιφερειακές χώρες έχουν υψηλότερο χρέος προς ΑΕΠ, από ό,τι όταν ο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει ό, τι χρειάζεται για να στηρίξει το ευρώ το 2012.

Τα προβλήματα της περιφέρειας τελικά θα είναι αρνητικά για το ευρώ, αλλά το ευρώ θα κερδίσει έδαφος όταν τερματιστεί το QE. H ΒofA σημειώνει ότι το ευρώ αποδυναμώθηκε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης και, στη συνέχεια, εν μέσω της κρίσης της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της περιφέρειας αυξήθηκε και στις δύο περιπτώσεις.
Bookmark and Share