Παζάρι με τους θεσμούς για αφορολόγητο και συντάξεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Παζάρι με τους θεσμούς για αφορολόγητο και συντάξεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup

  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup από την οποία θα κριθεί και αν και πότε θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.


Σύμφωνα με πληροφορίες...δημοσιεύματα το "παζάρι" με τους θεσμούς για το πακέτο-φωτιά των μέτρων συνεχιζόταν όλο το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να συνεχιστεί έως και το παραπέντε της συνεδρίασης του Εurogroup η βαρύνουσα σημασία του οποίου φαίνεται και από το ότι στη συνεδρίαση αυτή έχει κληθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αντί του Πολ Τόμσεν. Οι πιέσεις στην κυβέρνηση είναι ασφυκτικές και δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», δήλωσε ότι «δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης» και κάλεσε την Αθήνα να συμφωνήσει στην προ-νομοθέτηση για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα το Κουαρτέτο των δανειστών.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα καταγράφονται δύο σενάρια, ένα "καλό" με συμφωνία τον Απρίλιο και ένα "κακό" με παράταση της αβεβαιότητας έως τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων. Για το καλό σενάριο κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα αποδέχεται στο αυριανό Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα μέτρα δε που θα ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία φαίνεται ότι είναι η άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με εφαρμογή από το 2019. Η κυβέρνηση σε αυτά αντιτείνει την νομοθέτηση μόνο του αφορολόγητου ορίου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον ¨κόφτη"

Πολιτική συμφωνία


Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο  Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάτι που σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Bookmark and Share