H αξιολόγηση αργεί ...το κοντέρ γράφει. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

H αξιολόγηση αργεί ...το κοντέρ γράφει.





Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε ότι αν δεν κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τη χώρα. 
Τότε στόχος ήταν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου. Και μιλάμε γα μία αξιολόγηση που θεωρητικά θα είχε κλείσει από το περασμένο φθινόπωρο...




Βεβαίως και η πρώτη αξιολόγηση υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί περίπου ένα... εξάμηνο νωρίτερα από την περίοδο που τελικά ολοκληρώθηκε. Τι έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;
Ότι αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση εγκαίρως και περάσει και το Πάσχα... "καήκαμε".
Και μετά τους φταίει η Ντόρα Μπακογιάννη που μιλά για ποινικοποίησης της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις... Εδώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει επισημάνει κατ´' επανάληψη τις καταστροφικές συνέπειες της χρονοκαθυστέρησης.

Και δυστυχώς ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήμα.
Χρήμα που χάνει η χώρα και καλούνται διαρκώς να πληρώσουν με νέα μέτρα, φοροκαταιγίδες, χαράτσια και εξαθλίωση οι Έλληνες πολίτες. Και δεν φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος σε αυτό. Δεν υπάρχουν ευθύνες γι' αυτό; Και το πλέον σχιζοφρενικό όλων, που αρχίζει και θυμίζει εκ μέρους των κυβερνώντων συμπεριφορά... Serial killers της πολιτικής, είναι ότι στο τέλος υπογράφουν και αποδέχονται όσα αρχικώς αρνούνται και ακόμα περισσότερα.

Παίζουν διαρκώς το ίδιο επικίνδυνο και καταστροφικό παιχνίδι χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις. Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν εκτός από την παιδαριώδη αντίληψη περί κέρδους χρόνου, το ευχαριστιώνται κιόλας. Αν υποκρύπτει η συμπεριφορά αυτή μία όχι απλώς ιδεοληψία ή υστεροβουλία ή και ανικανότητα, αλλά και μία σχεδόν σαδιστική διάθεση εις βάρος των... ταξικών εχθρών. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Την πρώτη σοβαρή καθυστέρηση η χώρα την πλήρωσε με παρολίγον έξοδο από το ευρώ, capital controls, διεθνή απομόνωση και άδειασμα των ταμείων (δημοσίων και ασφαλιστικών), σοβαρό πλήγμα στις τράπεζες που οδηγήθηκαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, χιλιάδες λουκέτα εταιριών. Τη δεύτερη καθυστέρηση (για την πρώτη αξιολόγηση) η κοινωνία την πλήρωσε με πρόσθετους φόρους, χαράτσια, καθυστέρηση στην είσπραξη δόσεων για αποπληρωμή κρατικών οφειλών, με Υπερταμείο και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, με "κόφτη" με μη συμμετοχή στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τώρα, στο νέο déjà vu καθυστέρησης διαπραγμάτευσης, το κοντέρ γράφει νέα μέτρα, πιθανότατα πλήγμα στο αφορολόγητο, νέα καθυστέρηση δόσεων, αδυναμία συμμετοχής στο QE, επαναφορά σεναρίων grexit που πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας.
Και έπεται συνέχεια στην καταγραφή καταστροφών σε μία ξεζουμισμένη αγορά.
Πόσο θα γράψει το κοντέρ θα φανεί όχι μόνο από το αν θα κλείσει έστω και τώρα η διαπραγμάτευση αλλά και από το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Ευρώπη, καθώς δεν θα έχει ωριμάσει πριν από αυτές η όποια νέα συμφωνία (αν) υπάρξει...



Του κ.Δ.Παπακωσταντίνου
Bookmark and Share