Spiegel: Το ΔΝΤ θα βάλει πέντε δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Spiegel: Το ΔΝΤ θα βάλει πέντε δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα

  • Για συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με ποσό, όμως, πολύ μικρότερο του αναμενόμενου, αφού αυτό δεν θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, μιλά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης.

Αναμεταδίδοντας το...ρεπορτάζ του Spiegel το Bloomberg συμπληρώνει ότι την Τετάρτη η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει κρίσιμα ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ.

Από το πρωί δε η γερμανική Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», γράφει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην καγκελάριο Μέρκελ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για έμμεση επιβεβαίωση της τηλεφωνικής συνομιλίας Μέρκελ-Λαγκάρντ από την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης κάνει λόγο η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι η εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες της Welt ότι η κυρία Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις του χρέους θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα, όπως τονίζει η Deutsche Welle «ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ».

Το ΔΝΤ με 5 δισ. ευρώ

Σε αυτό το κλίμα και πλαίσιο το προαναφερόμενο άρθρο του Spiegel αποκτά άλλη βαρύτητα. Επικαλούμενο πηγή που δεν αποκαλύπτει αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό μέχρι 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και θυμίζει ότι για να αποδεχτεί αυτό τον στόχο απαιτεί επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα.
Bookmark and Share