Παροπλίστηκε το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, USS Enterprise - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Παροπλίστηκε το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, USS Enterprise


  • Τέλος εποχής για το αμερικανικό ναυτικό.


    Το τέλος της μακράς του υπηρεσίας, διάρκειας 55 ετών, σήμανε η τελετή παροπλισμού του πρώτου πυρηνoκίνητου αεροπλανοφόρου, USS Enterprise, στις... ΗΠΑ στις 3 Φεβρουαρίου.

    Ο πλοίαρχος Τοντ Μπελτς, κυβερνήτης του σκάφους, απευθυνόμενος στο πλήρωμα, μίλησε για το πνεύμα του «The Big E»: «Είναι πρέπον να υπογραμμίσω τη συνεισφορά των χιλιάδων ναυτών και ατόμων που κράτησαν αυτό το πλοίο ζωντανό και δημιούργησαν τη φήμη του. Είμαστε το “Big E”».

    Το Enterprise (CVN-65)ήταν το όγδοο σκάφος που φέρει το συγκεκριμένο όνομα. Ναυπηγήθηκε από τη Newport News Shipbuilding Co και έλαβε το όνομά του στις 24 Σεπτεμβρίου 1960. Καθελκύστηκε το 1961 και διένυσε πάνω από ένα εκατομμύριο ναυτικά μίλια στην καριέρα του, που ξεπέρασε τον μισό αιώνα.

    Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Engadget, το σκάφος συμμετείχε σε μια σειρά σημαντικών γεγονότων, όπως η Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, ο Πόλεμος του Βιετνάμ, ο Πόλεμος στο Ιράκ το 2003 κ.α. Επίσης, αποτέλεσε παράδειγμα για τις δυνατότητες των πυρηνοκίνητων σκαφών, χάρη στους οκτώ αντιδραστήρες του. Η εξαγωγή του πυρηνικού καυσίμου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, και θα χρειαστεί μερική αποσυναρμολόγηση για να αφαιρεθούν οι αντιδραστήρες του.

    Δεν πρόκειται για το τελευταίο σκάφος που θα φέρει το ιστορικό όνομα, καθώς θα το λάβει το μελλοντικό CVN-80.

    Bookmark and Share