Πίσω στην Ελλάδα του 1960... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πίσω στην Ελλάδα του 1960...





H κατάσταση της χώρας πλέον παραπέμπει στην Ελλάδα των δεκαετιών του '50 και του '60.
Οι νεότερες γενιές, έχοντας ζήσει και σε περιόδους γενικευμένης ευημερίας, σπάνια αναλογίζονται τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων των προηγούμενων γενεών.
Φτώχεια, πληθωρισμός, ανεργία, ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές, Παιδεία και ανεπαρκές σύστημα Υγείας, συνέθεταν για καιρό το σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας..



Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, θυμίζουν τη Βενεζουέλα του Μαδούρο αλλά και τις... συνθήκες περασμένων δεκαετιών, πριν την Μεταπολίτευση. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» σημειώνει τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία από τα οποία απουσιάζουν μέχρι και σύριγγες, ενώ αναφέρεται και στα μέσα μεταφοράς, σημειώνοντας πως σκουριάζουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευές.

Οι σκηνές, όπως γράφει, φέρνουν περισσότερο σε εκείνες που βιώνουν οι απελπισμένοι κάτοικοι της Βενεζουέλας και όχι οι Έλληνες.

Όλη αυτή η κατάσταση παραπέμπει και στην Ελλάδα των δεκαετιών του '50 και του '60. Οι νεότερες γενιές, έχοντας ζήσει και σε περιόδους γενικευμένης ευημερίας, σπάνια αναλογίζονται τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων των προηγούμενων γενεών. Φτώχεια, πληθωρισμός, ανεργία, ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές, Παιδεία και ανεπαρκές σύστημα Υγείας, συνέθεταν για καιρό το σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβαλλόταν και τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εποχής εκείνης, η οποία αποκλήθηκε «ελληνικό οικονομικό θαύμα».

Προκύπτει σήμερα το ερώτημα αν είναι όντως τόσο μακρινή η εικόνα αυτή ή όντως μας πλησιάζει απειλητικά και τείνει να επανέλθει στην Ελλάδα του 2017. Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε μια δεύτερη κρίση στην οικονομία, πολύ διαφορετική από την πρώτη της περιόδου 2010 - 2013, η οποία ήρθε αφότου η οικονομία ισορρόπησε στο τέλος του 2013. Η ανεργία κινείτο καθοδικά, το δημόσιο χρέος είχε μειωθεί σημαντικά, η πρόσβαση στις αγορές επετεύχθη, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν ξεκινήσει, οι φόροι μειώνονταν... Και ακολούθησαν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δύο εφιαλτικά χρόνια που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό το οποίο αγγίζει το 81%, δηλώνουν σήμερα ότι η θέση τους επιδεινώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Οι προσδοκίες των Ελλήνων για το 2017 είναι αρνητικές: οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι έρχεται και τέταρτο μνημόνιο. Οι Έλληνες βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον και η αγωνία για μια έξοδο από την ευρωζώνη που θα οδηγούσε σε πλεύση σε αχαρτογράφητα και τρικυμιώδη ύδατα, είναι εμφανής.

Αν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν η χώρα μπορεί να ακολουθήσει μία άκρως επικίνδυνη καθοδική πορεία που ενδέχεται να οδηγήσει σύντομα στην ανεξέλεγκτη φτωχοποίηση και την επιβολή στις ζωές όλων μας τριτοκοσμικών συνθηκών. Σημειώστε το εξής: οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας στη χώρα μας τάσσονται κατά κανόνα περισσότερο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θυμούνται πώς ήταν η χώρα μας πριν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι λογικό να μην επιθυμούν την επιστροφή σε συνθήκες δύσκολες, τις οποίες εκείνοι βίωσαν στην Ελλάδα του 1960...


*Toυ κ.Κ.Δέδε,
δικηγόρου εξειδικευμένου στις μεγάλες επενδύσεις.
Bookmark and Share