Έρχεται έξτρα εισφορά για 250.000 ασφαλισμένους με μπλοκάκι! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Έρχεται έξτρα εισφορά για 250.000 ασφαλισμένους με μπλοκάκι!

  • Έξτρα εισφορά σε 250.000 ασφαλισμένους, με πρώτη ασφάλιση από 1/1/1993, που έχουν διπλή ασφάλιση και μέχρι τώρα εξαιρούνταν από την διπλή εισφορά, επιβάλει το υπουργείο Εργασίας, μέσω εγκυκλίου του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου".

Έτσι, όσοι είναι μισθωτοί είτε στον... ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο και απασχολούνται παράλληλα με μπλοκάκι σε δεύτερη εργασία, καλούνται να αποδώσουν εισφορά και για την δεύτερη εργασία τους, για την οποία μέχρι τώρα εξαιρούνταν. Το ύψος της εισφοράς ξεκινά από 26,95% και μπορεί να φτάσει το 37,95%!

Η νέα διάταξη αφορά προς το παρόν τουλάχιστον και όσους δηλώνουν αγροτικό εισόδημα αλλά εξαιρούνται από την ασφάλεια του ΟΓΑ - αν και για τους τελευταίους αναμένονται διευκρινίσεις.

Πάντως, κατά κύριο λόγο γιατροί, δικηγόροι ή μηχανικού που έχουν σύμβαση με το Δημόσιο και δουλεύουν παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα κληθούν να καταβάλλουν την δεύτερη εισφορά αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2017.

Κερδισμένοι είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν από την 1/1/1993), καθώς πλήρωναν για το ελεύθερο επάγγελμα εισφορές με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, ακόμη και αν είχαν ζημίες ή πολύ μικρό κέρδος. Τώρα θα πληρώσουν μόνο σε αυτό που κερδίζουν, όσο μικρό ποσό και αν είναι, ενώ αν έχουν ζημίες ή μηδενικό εισόδημα δεν θα πληρώσουν καθόλου (αρκεί να έχουν μισθό από δεύτερη δραστηριότητα 586 ευρώ).

Η μηνιαία βάση υπολογισμού είναι το άθροισμα του εισοδήματος με προτεραιότητα στη μισθωτή εργασία. Στον μισθό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους. Αν δεν υπάρχει μισθωτή εργασία, τότε λαμβάνεται με προτεραιότητα το μεγαλύτερο εισόδημα (βασική πηγή βιοπορισμού). Κατώτατο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος ορίζονται τα 586 ευρώ. Ισχύει και για νέους επιστήμονες (κάτω 5ετίας) που αυτοαπασχολούνται και είναι ταυτόχρονα μισθωτοί κάτω των 25 (μισθός 510 ευρώ).
Bookmark and Share