Πράσινο φως από τον Αρειο Πάγο για εξαγορά ποινών έως και 5 έτη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πράσινο φως από τον Αρειο Πάγο για εξαγορά ποινών έως και 5 έτη

  • Εξαγοράσιμες μπορεί να είναι και οι ποινές κάθειρξης 5 ετών, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, που ανέτρεψε αντίθετη εφετειακή απόφαση.

Σε ένα...νομικό θέμα που δίχασε τα τελευταία χρόνια τη νομολογία των δικαστηρίων, ο ΑΠ κρίνοντας ότι «ο σκοπός της ισχύουσας νομοθεσίας συνίσταται στην αποσυμφόρηση των φυλακών, με πνεύμα σύγχρονης σωφρονιστικής αντίληψης», δέχθηκε ότι μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και μια ποινή 5 ετών κάθειρξης για κακούργημα, και άρα να πετύχει ο καταδικασθείς με την εξαγορά της την αποφυλάκισή του.
Ετσι, σε αντίθεση με παλαιότερη νομολογία, ο ΑΠ «ανάβει πράσινο» για να διεκδικήσουν δικαστικά την αποφυλάκισή τους καταδικασθέντες σε τέτοια ποινή κάθειρξης, εξαγοράζοντάς την (προς 5 έως 100 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με τη δικαστική κρίση).
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής γνωστοποίησε ότι τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθεί και την επόμενη χρονιά η νομοθεσία που επέτρεψε προσωρινά την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με ευμενέστερες διατάξεις που αφορούσαν και μεγαλύτερες ποινές έως 10 ετών, ενώ για μικρότερες ποινές εξακολουθούν να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις (επέφεραν σημαντική αποσυμφόρηση των φυλακών).
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των Κωδίκων εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα χρονικά όρια που διαχωρίζουν τις πλημμεληματικές από τις κακουργηματικές ποινές (πιθανόν από τα 5 χρόνια να μετακινηθεί στα 8 η πλημμεληματική κατηγορία), γεγονός που ίσως συμπαρασύρει ζητήματα προφυλακίσεων και γενικότερα εγκλεισμού στις φυλακές.
Η αρεοπαγιτική απόφαση 130/17 αναίρεσε απόφαση Εφετείου, που απέρριψε αίτημα καταδικασθέντος (σε 5ετή κάθειρξη για οικονομικό αδίκημα) να μετατραπεί η ποινή του σε χρηματική, καθώς κατά την πλειοψηφία της εφετειακής απόφασης, μια τέτοια εξαγορά θα επιτρεπόταν μόνο εφόσον επρόκειτο για ποινή 5ετούς φυλάκισης, δηλαδή για πλημμέλημα.
Αντίθετα, ο ΑΠ δέχθηκε ότι σημασία έχει η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, και όχι ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης, και ξανάστειλε την υπόθεση στο Εφετείο για να κρίνει αν θα επιτρέψει να εξαγοραστεί η ποινή κάθειρξης, σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων ύψους 241.980 ευρώ.
Κατά τη διερεύνηση των συγκεκριμένων αδικημάτων, ο ΑΠ επισήμανε ότι εφαρμόζεται ως επιεικέστερος ο νεότερος νόμος 4337/15 για τις φορολογικές κυρώσεις, αφού προβλέπει για τα εικονικά τιμολόγια ποινή κάθειρξης έως 10 ετών (αντί των 20), εφόσον ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ (αντί των 100.000).
Δέχθηκε επίσης ότι αν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για φοροδιαφυγή, ο δράστης δεν τιμωρείται αυτοτελώς για την έκδοση ή την αποδοχή εικονικών στοιχείων, αφού αυτή απορροφάται με τον επιεικέστερο νόμο από τη φοροδιαφυγή, και συνεπώς τιμωρείται συνολικά μόνο για την πράξη της φοροδιαφυγής.
Bookmark and Share