Το 80% του μελιού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα προέρχεται από την Κίνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το 80% του μελιού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα προέρχεται από την Κίνα

  • Από την Κίνα αλλά και την Βουλγαρία προέρχεται το «ελληνικό» μέλι που κυκλοφορεί στην χώρα μας και βλέπουμε ως επί το πλείστον στα ράφια των αλυσίδων σουπερμάρκετ. 


Αυτό επισημαίνει... o διευθύνων σύμβουλος της κρητικής εταιρείας μελιού, «Μελίγυρις»,Μανόλης Στεφανάκης μιλώντας στο Banking News και τονίζοντας ότι πολλές φορές έχουν πιαστεί φορτηγά στα σύνορα με μέλι που προέρχεται από την Κίνα το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία καθώς δεν διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ελληνικού μελιού.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παράγει μέχρι 14-16.000 τόνους μέλι ετησίως.

Οι εξαγωγές μας είναι μικρές (περίπου 200 τόνοι, με ανοδικές όμως τάσεις) και αυτό οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές διακίνησης υποδεέστερων μελιών (όπως από Ανατολική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Κίνα), που βαφτίζονται Ευρωπαϊκά και διακινούνται στην Κεντρική Ευρώπη.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι σαν Έλληνες, τρώμε πολύ μέλι (περίπου 1,5-2 κιλά κατά κεφαλή, ετησίως, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), οπότε η Ελληνική παραγωγή είναι πολύ μικρή για να καλύψει την ζήτηση.
Ως εκ τούτου πολλές εταιρείες μελισσοκομίας φέρνουν, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκο, μέλι από την Κίνα ή από την Βουλγαρία προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση.
Όσον αφορά το πως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος αν το μέλι που τρώει είναι ελληνικό, ο κ. Στεφανάκος τονίζει ότι αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από την τιμή. «Δεν μπορεί το κόστος παραγωγής να είναι 8,5 ευρώ το κιλό και κάποιες εταιρείες να το πουλάνε στα 4,5 ευρώ το κιλό.
Εκεί καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά».
Να σημειωθεί ότι η μελισσοκομική μονάδα Μελίγυρις βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.
Ψυχή της μονάδας είναι ο Μανόλης Στεφανάκης, ο οποίος κατάγεται από μια οικογένεια με παράδοση στη μελισσοκομία από το 1920. Τοποθετεί τα μελίσσια του σε επιλεγμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη χλωρίδα.
Ετσι παίρνει ποικιλιακά μέλια που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αγριοβότανου.
Bookmark and Share