Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τουρκίας - Ολλανδίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τουρκίας - Ολλανδίας

  • Συνεχής είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, οι αρχές της οποίας έδιωξαν από τη χώρα την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και διέλυσαν διαδήλωση Τούρκων το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.


Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απείλησε με.. «σκληρά αντίποινα». «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (...) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» ανέφερε.
Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και κατήγγειλε τον «οικρό» τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία.
«Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (...) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή» δήλωσε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου την υποδέχθηκε πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.
Στο μεταξύ διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.
Πώς ξεκίνησε η ένταση
Της απέλασης της υπουργού είχε προηγηθεί η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ.
Οι αρχές της πόλης όμως είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εν όψει των ολλανδικών εκλογών. Ωστόσο ο Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ με στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, είχει απειλήσει με «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ολλανδία εμπόδιζε την επίσκεψή του.
Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «απομεινάρια ναζισμού».
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».
Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα.
Ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία - τηλεόραση (RTS).
Πάντως, ο Τούρκος υπουργός κατάφερε να προσγειωθεί χθες το βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του (…) πηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».
Παράλληλα, σήμερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο. Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.
Bookmark and Share