Ολλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές - βαρόμετρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ολλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές - βαρόμετρο

  • Στο επίκεντρο η επίδοση της Ακροδεξιάς του Βίλντερς.


Αύριο Τετάρτη 15/3 οι Ολλανδοί καλούνται να εκλέξουν τα 150 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω (αλλά και ισχυρότερου) σώματος του κοινοβουλίου της Ολλανδίας.
Οι ολλανδικές εκλογές ανοίγουν έναν..κύκλο πολιτικών αναμετρήσεων σε χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, ο οποίος θα κλείσει το αργότερο τον Μάιο του 2018, εάν το ιταλικό κοινοβούλιο εξαντλήσει τη θητεία του. Προηγούνται των γαλλικών και των γερμανικών εκλογών και θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την τάση αλλαγής ή μη των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, ειδικά μετά την επικράτηση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ. Θα δείξουν επίσης τη δυναμική της αντιμεταναστευτικής και αντιευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

Οι κάλπες ανοίγουν με την ανατολή του ηλίου και κλείνουν στις 9 το βράδυ (10 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά κοντά στα μεσάνυχτα, ενώ ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα υπάρχει περίπου στις 5 το πρωί της Πέμπτης.
Προς συντριβή Κεντροαριστεράς, άνοδο Ακροδεξιάς

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς δεν αναμένεται να παραμείνει αλώβητος, κυρίως λόγω της φθοράς του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, των Εργατικών, από τους οποίους προέρχεται και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Τη διεθνή επικαιρότητα, ωστόσο, γύρω από τις εκλογές στην Ολλανδία εδώ και μήνες μονοπωλεί ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος για πολύ καιρό προηγείτο στις δημοσκοπήσεις. Βλέποντας τη δυναμική της αντιμεταναστευτικής ρητορικής ανά τη Δύση, ο αντιευρωπαϊστής πολιτικός ανέβαζε σταδιακά τους τόνους και την προκλητικότητα των δηλώσεών του, συγκρίνοντας το Κοράνι με το ναζιστικό μανιφέστο «Ο Αγών Μου» του Χίτλερ και καταφερόμενος, με εμφανή υποτιμητικό τρόπο, κατά των Μαροκινών μεταναστών στην Ολλανδία. Έχει επίσης δεσμευθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα ανάλογο του βρετανικού για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά σε μία Ολλανδία στην οποία ένας στους τρεις ψηφοφόρους παραδέχεται ότι τρέφει αρνητικά αισθήματα για τους μουσουλμάνους οι οποίοι ζουν στη χώρα και αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της.
Ποια θέματα κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο
Bookmark and Share