Υπερκοστολογήσεις και αυθαιρεσίες σε έργο που έκανε το ΕΜΠ ...στην Ιορδανία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Υπερκοστολογήσεις και αυθαιρεσίες σε έργο που έκανε το ΕΜΠ ...στην Ιορδανία!

  • Δεν φτάνει που δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα έργο χωρίς… υποψία σκανδάλου, τα ίδια κάνουμε και σε έργα που αναλαμβάνουμε στο εξωτερικό.

Βέβαια, από...πού ως πού εμείς, με τα τόσα προβλήματα, θα ήμασταν σε θέση χρηματοδοτήσουμε υλοποίηση έργων στην… Ιορδανία είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο, που λέει και η παροιμία. Ωστόσο και σ’ αυτό το έργο του εξωτερικού δεν έλειψαν τα… εγχώρια προβλήματα, όπως υπερκοστολογήσεις, απευθείας αναθέσεις, αυθαιρεσίες σε κάθε επίπεδο κ.λπ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο πόρισμα ελέγχου που αφορούσε τις διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πρότυπου Συστήματος Επεξεργασίας Υφάλμυρου Νερού σε μικρές κοινότητες της Ιορδανίας», που ανέλαβε να υλοποιήσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναφέρεται πλήθος παρανομιών που χρήζουν εισαγγελικής έρευνας.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά στην υλοποίησή του εκτός από το ΕΜΠ εμπλέκονται και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι παραλείψεις ή οι μη σύννομες ενέργειες που διαπιστώθηκαν μεταξύ των άλλων είναι:

• Υπερκοστολόγηση του προγράμματος σε επίπεδα πολλαπλάσια της πραγματικής του αξίας και η

• αυθαίρετη αλλαγή του τόπου χωροθέτησης του έργου, που οδήγησε σε μείωση της αναμενόμενης προστιθέμενης αξίας του, αφού η προοπτική του αρχικού σχεδιασμού για χορήγηση πόσιμου νερού σε 2.000-3.000 άτομα κατέληξε στην εξυπηρέτηση 50-100 ατόμων.
Bookmark and Share