Μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες έχει πληρώσει εισφορές στον ΕΦΚΑ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες έχει πληρώσει εισφορές στον ΕΦΚΑ..

  • Αφανίζεται το μπλοκάκι.


Βρίθουν λαθών τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, μόλις 10 ημέρες πριν την.. εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2018 (και αν) θα ξεμπλέξει το κουβάρι της καταβολής εισφορών με τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα και τους συμψηφισμούς!
Και όλα αυτά για ποιο λόγο;
Αφού όλα δείχνουν ότι τα έσοδα θα καταποντιστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς από τα 1.194.000 σημειώματα έχουν πληρωθεί τα 323.600.
Τον «αφανισμό» των ελεύθερων επαγγελματιών με μπλοκάκι παραδέχθηκε και ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή, λέγοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια διέκοψαν την ασφάλισή τους περισσότεροι από 81.000 εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Κόλλιας, χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγελαφική τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν έχει πληρώσει.
«Η καταβολή των εισφορών είναι σε χαμηλά επίπεδα –συμπληρώνει- είτε γιατί κάποιοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, είτε γιατί υπάρχει σωρεία λαθών, είτε γιατί δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πολλά, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αλλά και οι λογιστές - φοροτεχνικοί να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Για πολλοστή φορά, καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τροποποιήσει το νόμο και να αλλάξει τους πολύ υψηλούς συντελεστές».
Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΦΚΑ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους για τους «μπλοκάκηδες» ότι όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ότι έπρεπε να ισχύει αλλά απεναντίας αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν.
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του αναλύει τις τρείς περιπτώσεις εργαζομένων που χρησιμοποιούν για την εργασία που προσφέρουν δελτία παροχής υπηρεσιών – «μπλοκάκια» και διευκρινίζει ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε κατηγορίας .
α) Σε εργαζόμενους με ΔΠΥ (μπλόκ) σε δύο το πολύ εργοδότες (άρθρο 39, παρ. 9, Νόμος 4387/2016)
β) Σε εργαζόμενους με πάνω από δύο εργοδότες
γ) Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα με την πραγματική μισθωτή εργασία και ΔΠΥ (μπλόκ)
- Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η συντριπτικά μεγαλύτερη, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα και δόθηκε η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφέρει πραγματικά μισθωτή και εξαρτημένη απασχόληση με ΔΠΥ – μπλόκ, με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη να προστατέψει τη δουλειά, το μισθό και την ασφάλισή του.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι δε μπορούσε να επιβάλει στον εργαζόμενο την υποχρέωση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε δικαίωμα, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα, εφόσον θέλει και εκτιμάει ότι μπορεί και τον συμφέρει, να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και της προστατευόμενης διαδικασίας για την άσκησή του.
- Στη δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος που προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από δύο εργοδότες, στους οποίους και εκδίδει ΔΠΥ – μπλοκ, τη βάση υπολογισμού των εισφορών του θα αποτελεί το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα - έξοδα) του προηγούμενου έτους όπως αυτό θα προκύπτει από τα δελτία που θα εκδίδει και θα παρέχει.
-Στην τρίτη περίπτωση, αυτή δηλαδή των μισθωτών που έχουν και εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών – μπλόκ, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους για την παροχή υπηρεσιών πέραν της μισθωτής εργασίας θα είναι το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα – έσοδα που θα έχουν από την προσφορά των υπηρεσιών τους εκτός των μισθωτών υπηρεσιών.
Το γεγονός, βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δε σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου για αυτούς.
Bookmark and Share