Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

  • Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, στο...συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ιδεολογική διάφορα και τα περισσότερα θέματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίζει σε ποια κατεύθυνση κινείται η συμφωνία.

Οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι λίγες, εντούτοις θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, καθώς ένα εκ των θεμάτων που παραμένουν ακόμη ανοικτά εμφανίζεται να χαρακτηρίζεται εκατέρωθεν ως «κόκκινη γραμμή».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ζήτημα της δυνατότητας διαγραφής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών οφειλών των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Αν και η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση προβλέπει την απαγόρευση διαγραφής, οι δανειστές ζητούν μετ’ επιτάσεως να παρέχεται και νομοθετικά αυτή η δυνατότητα διαγραφής τους.

Άλλη μία σημαντική εκκρεμότητα είναι το ελάχιστο ύψος των οφειλών (κατώφλι) που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό.

Η κυβερνητική πρόταση, και η οποία ενσωματώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ορίζει το κατώφλι στις 20.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές ζητούν αυτό να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ.
Bookmark and Share