Αποστάσεις ΗΠΑ από τις θέσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Αποστάσεις ΗΠΑ από τις θέσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ


  • Παρά τις προσδοκίες του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ θα εξέπεμπε ένα διαφορετικό μήνυμα προς τα Σκόπια, αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα..


Ακόμη και όταν δημιουργήθηκε το Type Your Post Summary Hereόταν δημιουργήθηκε το γνωστό ζήτημα με τον γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ, πρόεδρο της υποεπιτροπής για την Ευρώπη και την Ευρασία, ο οποίος πρότεινε τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ στο Κόσοβο και στη Βουλγαρία, παρά το επίσημο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προχώρησε σε δημόσια αποδοκιμασία.
Ο «πάγος» όμως για τον Ν. Γκρούεφκσι ήρθε από τις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανακοίνωνε με διάγγελμά του προς τον λαό ότι δεν επρόκειτο να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζαέφ, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τρία από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα, έχοντας την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής με την υποστήριξη 67 βουλευτών σε σύνολο 120.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά από τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου πήρε θέση με επίσημη ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καλύπτοντας ουσιαστικά τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του πρέσβη Τζες Μπέλεϊ και πήρε αποστάσεις από την ενέργεια του προέδρου της ΠΓΔΜ. Αυτό που ξεκαθάρισε επίσης ήταν ότι υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης των ΗΠΑ «με τους σύμμαχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να σχηματιστεί εδώ και τώρα κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση -και όχι νέες εκλογές όπως θέλει ο Ν. Γκρούεφκι- κατά τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα, όπως ανέφερε, παίρνοντας αποστάσεις από την αντισυνταγματική εκτροπή των Γκιόργκι Ιβάνοφ - Νίκολα Γκρούεφσκι, που δεν θεωρούν... πλειοψηφία τους 67 βουλευτές.

Το πλαίσιο
Επίσης οι ΗΠΑ περιέγραψαν και το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης «που θα είναι προσηλωμένη στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλλει στον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, η οποία έχει επιβραδύνει σημαντικά τη δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας».
Η ενέργεια όμως του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, να μη δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζαέφ, επικαλούμενος εθνικό ζήτημα και θέμα εθνικής κυριαρχίας κλπ., προκειμένου να σωθεί η εξουσία του Ν. Γκρούεφσκι, εκ των πραγμάτων απειλεί να μεταφέρει την κρίση από το πεδίο της πολιτικής σ’ αυτό της εθνοτικής κρίσης με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, με την εμπλοκή και της Αλβανίας και του Κοσόβου, με τον κίνδυνο να φέρει στο προσκήνιο «αλβανικό ζήτημα» με την απειλή εκ νέου γεωπολιτικών συγκρούσεων, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, όπως σωστά προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ηδη κάποιοι φροντίζουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, όπως ο πρόεδρος του Κόσοβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για «θάψιμο της συμφωνίας της Οχρίδας» και να υποστηρίξει ότι «ίσως οι Αλβανοί θα πρέπει να αναλάβουν το πεπρωμένο των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους».
Η υπογραφή της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο του Εντι Ράμα στα Τίρανα, με τη δική τους πίεση προς όλα τα μέρη, ήταν μια ενέργεια που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ούτε στην ΠΓΔΜ, ούτε στις γειτονικές χώρες της περιοχής που έχουν άμεσο ενδιαφέρον. Με ανοιχτά επίσης τα ζητήματα του Κοσόβου με τη Σερβία αλλά και το Μαυροβούνιο (καθορισμός συνόρων κλπ.) ήταν αναμενόμενη και η εμπλοκή της Ρωσίας, που δεν έπαψε ποτέ να δείχνει ενδιαφέρον για την περιοχή. Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε τονίζοντας ότι η λεγόμενη «αλβανική πλατφόρμα» που προωθείται στηρίζει τα σχέδια για τη «Μεγάλη Αλβανία», κάνοντας λόγο για ενέργειες που προκαλούν αποσταθεροποίηση στο σύνολο των Βαλκανίων.
Bookmark and Share