Σε επιφυλακή για επιστροφή μεταναστών στον Εβρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σε επιφυλακή για επιστροφή μεταναστών στον Εβρο

  • Μετά τα νησιά κινητικότητα με πρόσφυγες και μετανάστες παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον Εβρο, γεγονός που θέτει σε αυξημένη επιφυλακή τις ελληνικές Αρχές. 

Ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας «ανοίγουν» και πάλι το πέρασμα του Εβρου και στις... Αρχές επικρατεί προβληματισμός μετά μάλιστα και τα απανωτά περιστατικά εισόδου προσφύγων, ενώ η Αστυνομία έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις περιπολίες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Την ίδια ώρα η Τουρκία διατυπώνει νέα απειλή με άλλα 3.000.000 προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα με το Ιράν και προέρχονται κυρίως από ασιατικές χώρες. Με χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Βαγίσι Καϊνάκ, ανέφερε ότι 3.000.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, καθώς και από άλλες χώρες, είναι στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας και ετοιμάζονται να μπουν στη γειτονική χώρα.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, ο Καϊνάκ εξέφρασε την ανησυχία της Αγκυρας για την αδιαφορία -όπως είπε- της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι «το κράτος του Ιράν δείχνει σαν να μην ενδιαφέρεται για το νέο κύμα μετανάστευσης, για να μην πω ότι τους βοηθά κιόλας». Προσέθεσε, επίσης, ότι τα 3.000.000 των μεταναστών θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη και όχι για να μείνουν εκεί.
Τουρκία
«Η Ευρώπη και ο κόσμος όλος πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το θέμα αυτό. Ολοι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Τουρκία, αλλά να περάσουν από εδώ και να κατευθυνθούν προς τη δύση. Γι' αυτούς η Τουρκία είναι ένα σημαντικό εμπόδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Και ενώ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου «επέστρεψαν» οι βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές, και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στη Χίο σε μία μέρα έφτασαν 100 άτομα, η Αστυνομία στον Εβρο σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις μέσα σε ένα 24ωρο συνέλαβε τρεις διακινητές που μετέφεραν συνολικά 30 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο περνούν οι μέρες και καλυτερεύει ο καιρός, τα περιστατικά θα αυξηθούν και επιπλέον ότι οι διακινητές θα δρουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα, καθώς εκτιμούν ότι τότε τα αστυνομικά μέτρα είναι πιο χαλαρά. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχείς περιπολίες, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, με θερμικές κάμερες, καθώς ότι πρόσφυγες και μετανάστες περνούν από το ποτάμι τα βράδυ και παραμένουν κρυμμένοι σε παρόχθια, δυσπρόσιτα σημεία μέχρι να ξημερώσει. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες των σύγχρονων δουλεμπόρων, βγαίνουν σε αγροτικούς δρόμους ή επαρχιακές οδούς και εκεί τους παραλαμβάνουν διακινητές, με σκοπό να τους μεταφέρουν, έναντι αδράς αμοιβής, στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.
πηγή Έθνος
Bookmark and Share