Στα τρία δισ. ευρώ «κλείδωσε» το νέο εξοπλιστικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Στα τρία δισ. ευρώ «κλείδωσε» το νέο εξοπλιστικό

  • Σε εξοπλιστικά προγράμματα που συνολικά προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η αποπληρωμή των οποίων σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος εικοσαετίας σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση παρά την ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικονομία.



Ηδη με ταχείς ρυθμούς προχωρούν επισήμως οι διαδικασίες «έρευνας» για τον εκσυγχρονισμό τριών μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν:
• Τα αμερικανικά μαχητικά.. αεροσκάφη F-16 το κόστος των οποίων θα κυμανθεί από 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισ. αναλόγως του αριθμού των μαχητικών που τελικώς θα εκσυγχρονιστούν. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προς εκσυγχρονισμό 150 F-16. Μια πρώτη σκέψη είναι να εκσυγχρονιστούν όλα πλην των παλαιότερων block 30 για τα οποία να γίνει απλός εκσυγχρονισμός ώστε να πουληθούν σε άλλη συμμαχική χώρα (βλέπε Βουλγαρία).
• Τα γαλλικά Μιράζ που το κόστος εκσυγχρονισμού και υποστήριξής τους παραμένει αδιευκρίνιστο καθότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ουσιαστικές συζητήσεις, κάτι που ωστόσο συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπερνάρ Καζνέβ στην Αθήνα. Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά θεωρούσε απαγορευτικό τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών αεροσκαφών καθώς το κόστος είναι σχεδόν το διπλάσιο απ΄ ό,τι εκείνο για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών.
• Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR M1 και OSA, των κόστος των οποίων, μαζί με την προμήθεια αναγκαίου αριθμού πυρομαχικών, θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο.
• Η παραλαβή των υπόλοιπων έξι μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 υπόλοιπου κόστους 100 εκατομμυρίων.
• Η αποδοχή της αμερικανικής «δωρεάς» των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «OH-58 Kiowa» για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού σε ρόλο αναγνωριστικό και επιθετικό που για τη μεταφορά τους και τη μερική συντήρησή τους θα απαιτηθούν άμεσα 45 εκατομμύρια.
• Το πρόγραμμα «ΝSM» για Ναυτικό και Αεροπορία νορβηγικών βλημάτων εδάφους εδάφους της Kongsberg, ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων.

Bookmark and Share