Ανακαλύφθηκε τυχαία άγαλμα της... γιαγιάς του Τουταγχαμών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ανακαλύφθηκε τυχαία άγαλμα της... γιαγιάς του Τουταγχαμών

  • Ένα άγαλμα που πιστεύεται ότι είναι της γιαγιάς του βασιλιά Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε τυχαία από αρχαιολόγους που εργάζονται σε ένα αρχαίο ναό στην Αίγυπτο.


Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι που μελετούν τις περιοχές του Ταφικού Ναού του βασιλιά....Αμενχοτέπ ΙΙΙ κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Νείλου, έπεσαν πάνω στο αλαβάστρινο άγαλμα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, ανακαλύφθηκε όταν σήκωσαν και μετακίνησαν ένα τμήμα του γλυπτού του βασιλιά Αμενχοτέπ ΙΙΙ.

Πιστεύεται ότι το μέχρι πρότινος άγνωστο άγαλμα ήταν προς τιμής της βασίλισσας Τίγιε, σύζυγος του βασιλιά Αμενχοτέπ ΙΙΙ και γιαγιάς του Φαραώ Τουταγχαμών.

Ο Δρ. Καλέντ Ελ Ενάνι, ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, περιέγραψε το ειδώλιο της βασίλισσας ως «όμορφο, ξεχωριστό και μοναδικό».

Οι εργασίες αποκατάστασης θα αρχίσουν τώρα στο γλυπτό, το οποίο φέρει περίπλοκα σκαλίσματα που χρονολογούνται πριν από αιώνες. Ο επιτύμβιος Ναός του βασιλιά Αμενχοτέπ ΙΙΙ χτίστηκε μεταξύ 1390 και 1353 π.Χ. για τη διατήρηση των λειψάνων των βασιλικών Αιγυπτίων μετά το θάνατό τους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.

Πηγή: Russia Today
Bookmark and Share