EWG: Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

EWG: Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών...

  • Χωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.

Πάντως, κανένας στις... Βρυξέλλες δεν μιλάει για αδιέξοδο αλλά αντιθέτως, η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.
Άλλωστε η σύσταση που έκανε η Ομάδας Εργασίας είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.
H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.
Από εκεί και πέρα, η κατ' αρχήν συμφωνία θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και να τις ολοκληρώσουν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup της 22ας Μαίου.
Στις 22 Μαίου και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα (νομοθέτηση όλων των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή δημοσιονομικών, εργασιακών, αγορά ενέργειας), θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Bookmark and Share