Exit polls - Ολλανδία: Πρώτος ο Ρούτε, ανατροπές στο σκηνικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Exit polls - Ολλανδία: Πρώτος ο Ρούτε, ανατροπές στο σκηνικό

  • Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls, που φέρνουν ανάσα ανακούφισης στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ, οι οποίες φοβούνταν νίκη της ακροδεξιάς, στο δρόμο που χάραξε στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ενδιαφέρον για τις... ολλανδικές εκλογές ήταν πρωτοφανές, δεδομένου ότι είχαν λάβει την σημασία "βαρομέτρου" ενόψει των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία, στον απόηχο του Brexit και ενώ οι δυνάμεις που τάσσονται κατά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ενισχύονται και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται.

Σύμφωνα με τα exit polls το VVD του Ρούτε θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012.

Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Οι Ολλανδοί προσήλθαν μαζικά να ψηφίσουν, λόγω του τεράστιου διεθνούς ενδιαφέροντος για τις εκλογές στη χώρα τους, αλλά και του φόβου που προκάλεσε η ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Αν και υψηλό, το φετινό ποσοστό, υπολείπεται 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

Τί μέλλει γενέσθαι;

Την αγωνία, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και για την "επόμενη ημέρα" και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, καταγράφει σύσσωμος ο ολλανδικός Τύπος.

Αξιοσημείωτο είναι πως καμία ολλανδική εφημερίδα δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου κόμματος, παρά τους ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της κάθε μίας, ενώ κοινή επωδός σύσσωμου του ολλανδικού Τύπου είναι η έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Σε γενικές γραμμές, ο ολλανδικός Τύπος αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολλοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν όχι με γνώμονα τις θέσεις τους, αλλά την επιθυμία τους να "πριμοδοτήσουν" τον Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να φράξει τον δρόμο στον Γκεερτ Βίλντερς (η λεγόμενη "στρατηγική" ψήφος).
Bookmark and Share