Forbes: Το Πουέρτο Ρίκο είναι ...σαν την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Forbes: Το Πουέρτο Ρίκο είναι ...σαν την Ελλάδα

  • Πρέπει να «εισάγει» δικό του υποτιμημένο νόμισμα.

Με αφορμή την προβληματική οικονομία του Πουέρτο Ρίκο αλλά και τις δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Joseph Stiglitz ότι η χώρα δεν μπορεί να.. αποπληρώσει τα χρέη της, το Forbes αναφέρει ότι ο σωστός τρόπος για να κατανοήσει κάποιος τι συμβαίνει είναι να σκεφτεί ότι το Πουέρτο Ρίκο είναι σαν την Ελλάδα.
«Είναι σχεδόν στην ίδια οικονομική κατάσταση στην πραγματικότητα.
Και κατά συνέπεια η λύση είναι η ίδια.
Αυτό που θα πρέπει να συμβεί στην πραγματικότητα στο Πουέρτο Ρίκο είναι να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο και να ''εισάγει'' το δικό της, υποτιμημένο, νόμισμα».

Οι ομοιότητες με την Ελλάδα


Όσον αφορά στις ομοιότητες του Πούερτο Ρίκο με την Ελλάδα, στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι το Πούερτο Ρίκο έχει πολύ διαφορετική οικονομία από την αμερικανική, ενώ είναι πολύ πιο φτωχή.
Στην πραγματικότητα χρειάζεται τη δική του δημοσιονομική πολιτική, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο θαυμάσια ιδέα.
Αυτο που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει είναι η δική της νομισματική πολιτική.
«Κι όμως η Ελλάδα ήταν στην ίδια ακριβώς θέση.
Κι όλοι, μεταξύ των οποίων εγώ κι ο Joe Stiglitz, έχουν επισημάνει ότι η λύση είναι η Ελλάδα να έχει δική της νομισματική πολιτική.
Αυτό σημαίνει να απορρίψει το ευρώ, να επιστρέψει στη δραχμή και να το βλέπει να υποτιμάται.
Είναι αυτό ακριβώς που επιτρέπει την αποφυγή της εσωτερικής υποτίμησης από την οποία υποφέρει τώρα» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Forbes.
Bookmark and Share