Hλεκτρονικό «φακέλωμα» για όλους τους ταξιδιώτες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Hλεκτρονικό «φακέλωμα» για όλους τους ταξιδιώτες

  • Στην τελική φάση της υλοποίησής του βρίσκεται το σχέδιο «Μονάδας Στοιχείων Επιβατών» που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για όσους ταξιδεύουν.


Στόχος είναι ο εντοπισμός ατόμων που ίσως συνδέονται με τους..  ακραίους ισλαμιστές οι οποίοι εκτελούν δρομολόγια από και προς τη Μέση Ανατολή.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε άρθρο για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να προσαρμόσει το ελληνικό δίκαιο στις προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» στόχος της εν λόγω επιτροπής θα είναι να ολοκληρώσει το έργο της εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών. Όσο για τη συχνότητα των συνεδριάσεων, η επιτροπή θα συνέρχεται δύο φορές την εβδομάδα στο κτήριο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Τα μέλη της είναι, μεταξύ άλλων, ένας αντιεισαγγελέας και στελέχη της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, της Κρατικής Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΣΔΟΕ.

Ο σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων από την Ευρώπη για τον αποτελεσματικότερο τρόπο εντοπισμού τζιχαντιστών που όσο περνά ο καιρός χρησιμοποιούν όλο και περισσότερους μεταβατικούς σταθμούς για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.

Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τα στοιχειά που περιλαμβάνονται στην αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο, το δρομολόγιο, ο αριθμός του εισιτηρίου, η αεροπορική εταιρία, η εταιρία έκδοσης του εισιτηρίου, οι συνοδοί του (αν υπάρχουν) και ο αριθμός των αποσκευών. Εκτιμάται ότι η δημιουργία της Μονάδας Στοιχείων Επιβατών θα βοηθήσει και στον εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων.
Bookmark and Share