Mέρκελ: «Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε κούρσα ανταλλαγής προσβολών με τον Ερντογάν» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Mέρκελ: «Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε κούρσα ανταλλαγής προσβολών με τον Ερντογάν»

  • Με την ψυχραιμία που την διακρίνει πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις της απάντησε στον «σουλτάνο» Ερντογάν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να επιδοθεί σε κούρσα ανταλλαγής προσβολών με την Άγκυρα.
  • Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κατηγορήσει το Βερολίνο ότι ηγείται τις «αντιτουρκικής εκστρατείας στην Ευρώπη».

Οι επικρίσεις του Ερντογάν εναντίον της Ολλανδίας και της Γερμανίας...γίνονται με φόντο την εκστρατεία του ενόψει δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και έχουν γίνει, πλέον, καθημερινό φαινόμενο.
Η Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung ότι η κατηγορία που εξακόντισε σε βάρος της ο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα –ότι δηλαδή η γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει τρομοκράτες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK– είναι παράλογη.
«Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε αυτή την κούρσα ανταλλαγής προκλήσεων», δήλωσε.
Αναφερόμενη στις φραστικές επιθέσεις του «σουλτάνου» εναντίον της κυβέρνησης της Ολλανδίας, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «οι προσβολές πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία πως επιδίδεται σε «φασιστικές ενέργειες» διότι οι γερμανικές αρχές ακύρωσαν διάφορες συγκεντρώσεις στις οποίες θα εμφανίζονταν υπουργοί της κυβέρνησής του, ενώ χαρακτήρισε την Ολλανδία «ναζιστικό απολειφάδι» διότι απαγόρευσε μια συγκέντρωση στο Ρότερνταμ το Σαββατοκύριακο.
Η Μέρκελ ανταπέδωσε τα πυρά του Ερντογάν λέγοντας ότι είναι οι συγκρίσεις των γερμανικών αρχών με τους ναζί είναι «ανάξιες» τόσο των στενών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και των λαών τους.
Επέμεινε ότι οι Τούρκοι πολιτικοί που θέλουν να κάνουν εμφανίσεις στη Γερμανία οφείλουν να το δηλώνουν ανοικτά όπως και τον λόγο της εμφάνισής τους και να τηρούν τους νόμους και τις αρχές του Συντάγματος της χώρας της.
«Εξετάζουμε καθημερινά εκ νέου την κατάσταση και δεν θα δώσουμε σε κανέναν λευκή επιταγή στο μέλλον», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ερντογάν: Η Γερμανία ηγείται της αντιτουρκικής εκστρατείας στην Ευρώπη

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ολλανδίας, λέγοντας ότι ο Μαρκ Ρούτε έχει χάσει τη φιλία της Τουρκίας.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Γερμανία ότι ηγείται της «αντιτουρκικής εκστρατείας» στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της απόφασης απαγόρευσης της μαντίλας από την πλευρά της Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «ντροπή» και τάχθηκε ενάντια στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί την αρχή της «σύγκρουσης μεταξύ της ημισελήνου και του σταυρού. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».
Bookmark and Share