Δορυφόρος της NASA κινδύνεψε να συγκρουστεί με φεγγάρι του Άρη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Δορυφόρος της NASA κινδύνεψε να συγκρουστεί με φεγγάρι του Άρη


  • Ο δορυφόρος MAVEN που μελετά την ατμόσφαιρα του Άρη πιθανότατα θα καταστρεφόταν αν η NASA δεν προχωρούσε σε μια επείγουσα μανούβρα για να αποφύγει σύγκρουση με τον δορυφόρο Φόβο του γειτονικού πλανήτη.

Ήταν μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν οι μηχανικοί της αποστολής συνειδητοποίησαν ότι ...το MAVEN βρισκόταν σε πορεία να συγκρουστεί με το μικρό φεγγάρι σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου. Έδωσαν έτσι εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και να αυξήσει ταχύτητα κατά 1,44 χιλιόμετρα την ώρα.

Χάρη σε αυτή τη διόρθωση, το Maven θα περάσει σε λίγη ώρα από το ίδιο σημείο με τον Φόβο με ασφαλή διαφορά 2,5 λεπτών.

Το Maven κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά που διασταυρώνεται αρκετές φορές το χρόνο με τις τροχιές του Φόβου αλλά και άλλων δορυφόρων που μελετούν τον Άρη, και κινδυνεύει να συγκρουστεί αν φτάσει στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Για το λόγο αυτό, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια προβλέπει συνεχώς τις πιθανότητες σύγκρουσης και εκδίδει προειδοποιήσεις.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που το Maven αναγκάζεται να διορθώσει πορεία για να αποφύγει τον Φόβο, ένα ακανόνιστο σώμα διαμέτρου περίπου 30 χιλιομέτρων.

Κύριος στόχος της αποστολής είναι να εξακριβώσει πώς το νερό και η ατμόσφαιρα του Άρη χάθηκαν στο Διάστημα, μετατρέποντας τον πλανήτη στην άνυδρη και παγωμένη έρημο που γνωρίζουμε σήμερα.
Bookmark and Share