Γερμανία: Ζητά από την ΕΚΤ να περιορίσει το QE το συντομότερο δυνατό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Ζητά από την ΕΚΤ να περιορίσει το QE το συντομότερο δυνατό

  • Η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης απέρριψε την διεθνή κριτική για το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, και χαρακτήρισε την τάση προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου, απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

"Το γερμανικό πλεόνασμα είναι υψηλό, αλλά...αυτό δεν σηματοδοτεί μακροοικονομική ανισορροπία", τόνισε ο Christoph Schmidt, επικεφαλής της επιτροπής "των σοφών", προσθέτοντας ότι απαιτήσεις όπως για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ήταν παραπλανητικές.
Η κυβέρνηση θα πρέπει αντί αυτού, να καταστήσει τη Γερμανία έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δήλωσε ο Schmidt.
"Τα προστατευτικά μέτρα που απαιτεί ο Trump αποτελούν απειλή για το διεθνές σύστημα και κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία", αναφέρει η επιτροπή οικονομικών συμβούλων.
Οι "σοφοί" επαναδιατύπωσαν πως θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι "υπερβολικά επεκτατική" υπό το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι τα ρίσκα που προκύπτουν για την οικονομική σταθερότητα, αυξάνονται περαιτέρω.
"Η ΕΚΤ θα πρέπει ως εκ τούτου να αρχίσει να μαζεύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το συντομότερο δυνατό", τόνισαν οι σύμβουλοι.
Η επιτροπή αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος κατά 0,1% στο 1,4%. Εάν προσαρμοστούν τα στοιχεία για λιγότερες εργάσιμες ημέρες, η εκτίμηση για την οικονομία διαμορφώνεται σε ανάπτυξη 1,7%.
Bookmark and Share