Πιο κοντά στο Ιόνιο τα γεωτρύπανα της Total. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πιο κοντά στο Ιόνιο τα γεωτρύπανα της Total.

  • Αύριο γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς ερευνών υδρογονανθράκων, η οποία μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση και να φέρει σημαντικές επενδύσεις. 

Στο υπουργείο ενέργειας... μονογράφεται η σύμβαση για τη μίσθωση για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης στο μπλοκ 2 του διαγωνισμού του 2014, στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του μπλοκ 2 είναι ότι στην κοινοπραξία που θα αναλάβει να επενδύσει περιλαμβάνεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας η γαλλική Total. Συγκεκριμένα στην κοινοπραξία η Total συμμετέχει με μερίδιο 50% ενώ επίσης μετέχουν με μερίδια από 25% η ιταλογαλλική Edison και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο ενέργειας, μετά τη μονογραφή ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.
Η επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, αναμένεται να οδηγήσει σε επίσπευση των διαδικασιών και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις από την πλευρά της κοινοπραξίας, η οποία φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, με δεδομένο το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς (λόγω της πτώσης των τιμών ενοικίασης των γεωτρύπανων). Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες τότε θα πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μεγάλων διεθνών επενδυτών στην ελληνική πετρελαϊκή αγορά.
Επιπρόσθετα όπως ενημέρωσε το ΥΠΕΝ, με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με τον όμιλο ΕΛ.ΠΕ., που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρία η Σύμβαση Μίσθωσης.
"Σταθερή βούληση του ΥΠΕΝ παραμένει οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες Περιοχές προς Παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Καθώς οι συμβατικές περιοχές έρευνας βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες Περιφέρειες, αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής” αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό από το υπουργείο ενέργειας.
Bookmark and Share