Το ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Το ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017

  • Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η τραγική "διαπραγματευτική τακτική" της κυβέρνησης Τσίπρα ...πετσοκόβουν τις προβλέψεις για ανάπτυξη.


Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι νεότερες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 σύμφωνα με την... έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση που παρουσίασε ο Maurice Obstfeld γίνεται λόγος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% το 2017 και 2,7% το 2018, ενώ στην έκθεση του Οκτωβρίου 2016, το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% το 2017. Στην αντίστοιχη ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4, η πρόβλεψη ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

Η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ έρχεται σε μια καθοριστική συγκυρία καθώς ζητούμενο σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη ήταν το Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις συνολικές προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, ώστε οι δικές του εκτιμήσεις να συγκλίνουν με αυτές της ευρωζώνης.

Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2017, προϋποθέτει έκρηξη ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης 4,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Το μήνυμα ωστόσο που επιχειρεί να μεταδώσει το ΔΝΤ είναι ότι αν η Ελλάδα δεν προωθήσει εγκαίρως μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, σε μερικά χρόνια η οικονομία θα προσγειωθεί και πάλι απότομα και θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε στασιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των οικονομολόγων του Ταμείου αναφέρεται σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις κατά 1% το 2022 (σ.σ τον Οκτώβριο υπολόγιζε 1,8%), μια επίδοση που καθιστά εκ των πραγμάτων ακόμη πιο δύσκολα επιτεύξιμους τους στόχους για παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη θα έχει εκ των πραγμάτων συνέπειες και στον ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Παρότι το ΔΝΤ προβλέπει υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας, αυτή δεν αναμένεται να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 20%. Εκτιμά ότι στο τέλος του 2017 η ανεργία θα είναι στο 21,9% (αντί 21,5% στην προηγούμενη εκτίμηση του Οκτωβρίου) και θα μειωθεί σε 21% το 2018,.

Η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αλλά και η διατήρηση της πίεσης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017 επέδρασαν καταλυτικά στις προβλέψεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων μόνο από το πισωγύρισμα της οικονομίας στο τέλος του 2016 η επίπτωση στο φετινό ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6% (περίπου 1 δισ. ευρώ) ενώ αν επαληθευτούν οι αρνητικές για ύφεση στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, το φετινό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου 1% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7%.


Μ. Obstfeld: Κερδίζει momentum η παγκόσμια οικονομία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Maurice Obstfeld, η παγκόσμια οικονομία κερδίζει momentum από τα μέσα του περασμένου έτους, γεγονός που επιτρέπει να επιβεβαιωθούν οι προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου για μια υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,5% το 2017, από 3,1% το προηγούμενο έτος, και 3,6% το 2018.

Όπως τόνισε ο Μ. Obstfeld, “η νέα πρόβλεψή μας για το 2017 είναι οριακά υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν στην τελευταία μας ενημέρωση”. Η βελτίωση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την καλές οικονομικές ειδήσεις για την Ευρώπη και την Ασία (ειδικά σε Κίνα και Ιαπωνία)
Bookmark and Share