Χαμηλώνει τους τόνους ο Τσίπρας για τα περί Συνόδου Κορυφής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Χαμηλώνει τους τόνους ο Τσίπρας για τα περί Συνόδου Κορυφής

  • Ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες το μεσημέρι τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής εάν την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup δεν βγει "λευκός καπνός" για τη συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Χρησιμοποιώντας μάλιστα εξαιρετικά υψηλούς...  τόνους κατά τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πλειστάκις πως δεν προτίθεται να ανεχθεί νέα κωλυσιεργία στην επίτευξη συμφωνίας, πως "δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες" και πως τα "παιχνίδια τελείωσαν".
Ήταν ξεκάθαρες οι βολές του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο -καίτοι απέφυγε να το κατονομάσει- χρέωσε πως τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση στο παρά πέντε της λύσης υπονοώντας μάλιστα "δολιοφθορά" από πλευράς του δηλώνοντας πως ο στόχος των καθυστερήσεων είναι να ροκανιστεί ο χρόνος και να μην ανακάμψει ουσιαστικά η οικονομία της χώρας.
Όλα τούτα περί αιτήματος για σύγκληση συνόδου κορυφής, ισχύουν , εννόησε ο πρωθυπουργός, εάν η σύναξη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αύριο δεν βγάλει έστω μια πρώτη συμφωνία ( με την οποία αναμένεται να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα).
Λίγες ώρες αργότερα, από το γεύμα που του παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( στο οποίο παρακάθισαν και οι Έλενα Κουντουρά, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος), ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση πως "δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα".
Τι μεσολάβησε από τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός έως την "αποφόρτισή" τους μερικές ώρες αργότερα;
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών φαίνεται πως είναι σε στάδιο απεμπλοκής, όπως προέκυψε από το σχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσε το bloomberg περί λήψης μέτρων 1% για τις συντάξεις το 2019 και 1% στο αφορολόγητο για το 2020.
"Σχετικώς καλύτερο" το κλίμα
Παρά την αναβολή της τηλεδιάσκεψης, η οποία ουδόλως αποκρύπτει νέα εμπλοκή αλλά ήταν σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόμενη από το κυβερνητικό επιτελείο λόγω... διαφωνιών μεταξύ των Θεσμών, το κλίμα έχει αρχίσει και βελτιώνεται και διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής σύγκλισης.
"Σχετικώς καλύτερο" το χαρακτήρισαν αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας για τα νεότερα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται πως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Τσίπρας - Τουσκ το μεσημέρι της Τετάρτης, αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθηση πως "βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τη συμφωνία".
Αίρεται πλήρως η ...συγκρατημένη αισιοδοξία που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας; Μάλλον όχι, καθώς, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ίδιο πλαίσιο, δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγήθηκαν Ελλάδα και Θεσμοί στα πρόθυρα συμφωνίας αλλά "παράλογες απαιτήσεις" ( δείχνοντας ΔΝΤ), δυναμίτιζαν το κλίμα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, βάσει του σχεδίου που διέρρευσε και στο οποίο εργάζονται Αθήνα- ΕΕ και ΔΝΤ, ενισχύεται η εκτίμηση πως αυτή τη φορά το έδαφος των διαβουλεύσεων είναι πιο ... στέρεο.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ, από την Κυβέρνηση διαμήνυαν πως αναζητείται η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ο οποίος θα "ενοποιεί" τις προβλέψεις των Θεσμών ως "απάντηση" στη διελκυστίνδα που υπάρχει μεταξύ Ε.Ε-ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 .
Bookmark and Share