Αναστολή των νέων αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μετά τις δυσλειτουργίες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Αναστολή των νέων αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μετά τις δυσλειτουργίες

  • Την αναστολή εφαρμογής του νέου, επικαιροποιημένου κώδικα συνόρων Σένγκεν, που προέβλεπε αυστηροποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου - εξόδου της χώρας, αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά τις δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν την 1η ημέρα εφαρμογής του. 


Με έγγραφο που εστάλη... το πρωί της Κυριακής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Frontex και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για έξι μήνες την εφαρμογή της νέας «συνθήκης», που υποχρεώνει όλες τις χώρες της Ε.Ε. να υποβάλλουν σε συστηματικό έλεγχο όχι μόνο τους πολίτες τρίτων χωρών αλλά και τους Ευρωπαίους που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ενωση.

Της απόφασης προηγήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση επιβατών, κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και δευτερευόντως τους μεθοριακούς σταθμούς σε Προμαχώνα Σερρών και Νυμφαία Κομοτηνής. Κι αυτό, διότι οι αστυνομικοί δεν περιορίζονταν στον συνήθη, τυπικό έλεγχο ταυτοπροσωπίας, αλλά ήλεγχαν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων τα στοιχεία ταυτότητας όλων των ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Καθώς μάλιστα οι ελληνικές ταυτότητες είναι παλιές και δεν διαθέτουν «ζώνη μηχανικής ανάγνωσης», ο έλεγχός τους δεν γινόταν αυτόματα στο σκάνερ, αλλά ο αστυνομικός έπρεπε να πληκτρολογεί σε υπολογιστή τα στοιχεία καθενός κατόχου.

Την Παρασκευή, ο χρόνος αναμονής των επιβατών για πτήσεις από και προς extra Schengen προορισμούς άγγιζε κατά μέσον όρο τα 30 λεπτά, με συνέπεια στα «μπουθ» της αστυνομίας στο «Ελ. Βενιζέλος» να σχηματιστούν τεράστιες ουρές. «Η κατάσταση ήταν απελπιστική, οι ουρές που δημιουργήθηκαν ήταν ανεπανάληπτες, με τους επιβάτες να βρίσκονται σε απόγνωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Οπως έγραψε η «Καθημερινή» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, η αυστηροποίηση των ελέγχων συνδέεται άμεσα με την ανησυχία που διακατέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών για το ενδεχόμενο επιστροφής των λεγόμενων «ξένων μαχητών», των Ευρωπαίων δηλαδή υπηκόων που εντάχθηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν επικυρώθηκε στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., την 7η Μαρτίου στη Μάλτα, και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.

Μια ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου κώδικα, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να ενεργοποιήσει άρθρο που της δίνει τη δυνατότητα να αναστείλει τους συστηματικούς ελέγχους των ταξιδιωτών και να εφαρμόσει «στοχευμένους» ελέγχους όσων θεωρεί υπόπτους, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Το ίδιο εξάλλου έκαναν πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα η Φινλανδία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, που προφανώς αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Από την αναστολή εφαρμογής του επικαιροποιημένου κώδικα εξαιρέθηκε ο μεθοριακός σταθμός Κήπων Εβρου, απ’ όπου στο παρελθόν έχουν διέλθει ύποπτοι για τζιχάντ.

Αξιολόγηση δεδομένων


Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια, η αναστολή έχει διάρκεια έξι μήνες, ενώ κάθε κράτος-μέλος έχει δυνατότητα να ζητήσει νέα, δεκαοκτάμηνη παράταση. «Αρχικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ροές ταξιδιωτών την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντίθετα, η διάρκεια αναστολής εφαρμογής του νέου κώδικα στα χερσαία σύνορα δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share