Στον... "τοίχο" Ξανθός - Πολάκης για το νέο μαχαίρι στα φάρμακα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Στον... "τοίχο" Ξανθός - Πολάκης για το νέο μαχαίρι στα φάρμακα.

  • Σοβαρή εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει στα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την είσοδο των νέων φαρμάκων στην αγορά και την αποζημίωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί έχουν διαφωνήσει έντονα με την.. πρόταση του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού για επιβολή "τέλους εισόδου” ύψους 25% για κάθε καινοτόμο θεραπεία που έρχεται στην Ελλάδα, ζητώντας να βρεθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη και κυρίως ο όγκος των συνταγών που γράφονται κάθε μήνα από τους γιατρούς.

Δυσαρέσκεια από μέρους των Θεσμών δείχνει να υπάρχει και για τους χειρισμούς του αναπλ. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των νοσοκομειακών σκευασμάτων και για τα αυξανόμενα χρέη των νοσοκομείων προς φαρμακευτικές και προμηθευτές.
Τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί, όπως λένε οι πληροφορίες, εκ νέου συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της επιστροφής τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην αγορά του φαρμάκου, τόσο σε σχέση με το παραπάνω τέλος για την είσοδο των σκευασμάτων στη θετική λίστα (με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία),, όσο και για δημιουργία φορέα αξιολόγησης της τεχνολογίας στην υγεία (ΗΤΑ – Health Technology Assessment) που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Ενδεικτικό της διαφωνίας που υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς και το υπουργείο Υγείας είναι πως δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν το νομοσχέδιο θα έρθει ξεχωριστά στη Βουλή ή ενταγμένο σε πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ προ ημερών ο Ανδρέας Ξανθός είχε κάνει λόγο για συνέχιση των συζητήσεων μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Παράλληλα, ενώ τα παραπάνω μέτρα για την περιστολή των δαπανών στο φάρμακο έχουν γίνει γνωστά στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών από τον περασμένο Δεκέμβριο, η νομοθέτησή τους δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Την ίδια ώρα, στο "σκοτάδι” για τις εξελίξεις που υπάρχουν στις συνεννοήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών έχουν μείνει από την άλλη πλευρά οι φαρμακευτικές, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, με τα περιθώρια για την επίτευξη συναίνεσης να στενεύουν.
Τα παραπάνω συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου, με πολλές εταιρείες να έχουν βάλει στον "πάγο” τις διαδικασίες για την είσοδο καινοτόμων σκευασμάτων στη χώρα μας, αναστέλλοντας ταυτόχρονα δράσεις προώθησης και περιορίζοντας το επενδυτικό τους πλάνο. Οι φαρμακευτικές έχουν εδώ και μήνες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας πως αν τελικά τα μέτρα περάσουν, τότε τα καινοτόμα φάρμακα (που μεταξύ άλλων αφορούν χρόνιες και σοβαρές παθήσεις) θα καθυστερούν από 2 έως 4 χρόνια να έρχονται στη χώρα μας ή και δεν θα έρχονται καθόλου, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
πηγή Capital gr
Bookmark and Share