Ανοίγουν οι προσφορές για τον ΟΛΘ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ανοίγουν οι προσφορές για τον ΟΛΘ.

  • Σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. 


Όπως έγινε γνωστό στο... πλαίσιο της διαδικασίας που έληξε στις 24 Μαρτίου κατατέθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές από τα σχήματα
- International Container Terminal Services Inc (Φιλιππίνες)
- The Peninsular and Oriental Stream (Ντουμπάι)
- Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS (Γερμανία, Γαλλία και όμιλος Ιβάν Σαββίδη)
Τι προβλέπει η διαδικασία
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας, ταυτόχρονα με τις οικονομικές προσφορές των τριών σχημάτων θα ανοιχτεί και ο φάκελος με την έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή και με βάση το αποτέλεσμα αναμένεται να ζητηθεί από τα σχήματα που έχουν καταθέσει την μεγαλύτερη και τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά να καταθέσουν νέα βελτιωμένη. Ως προς το τρίτο σχήμα, θα ζητηθεί και από εκείνο να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά σε περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται κατά 20% από το δεύτερο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ βάσει διαδικασίας και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν έχει δικαίωμα να ζητήσει να υπάρξει και 2ος γύρος με στόχο να βελτιωθεί κατά το δυνατόν το προσφερόμενο τίμημα.
Πάντως με δεδομένο ότι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών συμπίπτει με τις ημέρες του Πάσχα, μεταθέτει προς τα μέσα Μαΐου, την ολοκλήρωση της διαδικασίας του bidding και την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή.
Αμέσως μετά αναμένεται να καταρτιστούν και να αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις και αμέσως μετά την έγκρισή τους θα υπογραφεί το περίφημο SPA (Sale Purchase Agreement). Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τέλος η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση από τη βουλή της σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να καταβληθεί το τίμημα και να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στο νέο ιδιοκτήτη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από την παραχώρηση του ΟΛΘ για το 2018.
Τα σχήματα
Ως προς τα σχήματα υπενθυμίζεται ότι το πρώτο η International Container Terminal Services Inc είναι εταιρεία από τις Φιλιππίνες. Η The Penisular and Oriental Stream είναι το σχήμα της DP World (Dubai Ports World) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τέλος το τρίτο σχήμα των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS, αποτελείται από τη γερμανική DIEP, την θυγατρική της γαλλικής CMA Terminal Liknk SAS και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link συμφώνησε για την είσοδό της στο κονσόρτιουμ που διεκδικεί τον ΟΛΘ, μαζί με την DEP και την Belterra, στις αρχές Μαρτίου.
Τέλος σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαγωνισμού ο παραχωρησιούχος καλείται να εκτελέσει σε διάστημα 7 ετών επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.
Bookmark and Share