Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ποια χρέη και πώς θα διαγράφονται - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ποια χρέη και πώς θα διαγράφονται

  • Θα "ευεργετηθούν" οι συνεπείς οφειλέτες.

Τη διαγραφή του συνόλου των.. τόκων υπερημερίας των πιστωτικών ιδρυμάτων και σημαντικού ποσοστού των απαιτήσεων του Δημοσίου στους συνεπείς (και με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία) οφειλέτες προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών που αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 9, εάν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τότε προαφαιρούνται:

- το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα,
- ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αποπληρωμή
Τα ποσά αυτά βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι θα συνυπολογίζονται στη διανομή μόνο στην περίπτωση και κατά την έκταση που το επιτρέπει η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και αποπληρώνονται, εν όλω ή εν μέρει, μόνο εφόσον έχουν αποπληρωθεί πλήρως οι λοιπές απαιτήσεις των πιστωτών. Δηλαδή αν η επιχείρηση έχει δυνατότητα αποπληρωμής και αυτών των οφειλών, θα τις αποπληρώνει.

Αν η επιχείρηση δεν μπορεί, τα παραπάνω ποσά διαγράφονται μετά την ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών με βάση τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι θα «ευεργετηθούν» από τον νόμο μόνο οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Θυμίζουμε ακόμη ότι στον μηχανισμό θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που μέχρι τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης προωθείται στον εν λόγω πιστωτή για διμερή διαπραγμάτευση. Ακόμη προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία, αλλά θα δίνεται προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων
(α) δεν υπερβαίνουν ατομικά για κάθε πιστωτή το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους του οφειλέτη και
(β) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους του οφειλέτη δεν συμμετέχουν στη διαδικασία του παρόντος νόμου και δεν δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.

Πρόβλεψη
Πάντως στο άρθρο 16 προβλέπεται πως με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να θεσπισθεί, για πρόσωπα των οποίων οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές δεν ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ (δηλαδή για τις οφειλές 20.000-50.000 ευρώ) άλλη διαδικασία ρύθμισης και όχι η διαδικασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων που αναπτύσσεται στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ.ΥΠ.ΟΙΚ.). Με αυτό το άρθρο ουσιαστικά ικανοποιείται και η πλευρά των τραπεζών, οι οποίες είχαν συνταχθεί με τους θεσμούς ζητώντας να μπει ο πήχης των χρεών στα 50.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις
Στον μηχανισμό μπορούν να μπουν εταιρείες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, εφόσον έχουν θετικό EBITDA σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις και εταιρείες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα εφόσον έχουν είτε θετικά EBITDA είτε θετική καθαρή θέση (equity).

120
Αν ξεπερνούν αυτό το νούμερο οι δόσεις, θα ακυρώνεται η διαδικασία. Κατ’ εξαίρεση, για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ, η αποπληρωμή θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις.
Bookmark and Share