Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Γκρούεφσκι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Γκρούεφσκι

  • «Πάγο» στον Νίκολα Γκρούεφσκι και στις αντιδημοκρατικές επιδιώξεις και μεθοδεύσεις του, οι οποίες κρατούν τη χώρα χωρίς κυβέρνηση 4,5 μήνες μετά τις εκλογές, βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την ηγεσία του VMRO-DPMNE να δεχτεί χωρίς καθυστέρηση τον σχηματισμό κυβέρνησης της πλειοψηφίας.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι για... πρώτη φορά αφήνει πλέον ανοικτό το θέμα της επιβολής κυρώσεων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η επίσημη τοποθέτηση ήρθε με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής» και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιχειρούσε να εμφανίσει μια παραπλανητική εικόνα, δηλώνοντας πρόσφατα ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τη νέα διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, στηρίζοντας ουσιαστικά τον πρέσβη Τζες Μπέιλι, τον οποίο η ηγεσία του VMRO-DPMNE επιχειρεί να εμφανίσει ότι δεν εκφράζει πλέον τις θέσεις της νέας κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ και ότι παίρνει γραμμή και υπηρετεί τα συμφέροντα του Τζορτζ Σόρος!
Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ εξέλεξαν τον Δεκέμβριο τους εκπροσώπους τους και υπάρχει μια σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, περιμένοντας να σχηματιστεί κυβέρνηση. Επίσης φωτογραφίζονται οι πολιτικοί που προσπαθούν, όπως τονίζεται, «να εμποδίσουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης, παραβιάζοντας το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες, απειλώντας τη σταθερότητα στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Αρνηση

Κάτι τέτοιο όμως δεν αποδέχεται ο Ν. Γκρούεφσκι, αρνούμενος ότι η συνεργασία του Ζόραν Ζάεφ με τα τρία αλβανικά κόμματα, η οποία συγκεντρώνει 69 βουλευτές, σε σύνολο 120 της Βουλής και αποτελεί την πλειοψηφία, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να στηρίζει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Ν. Γκρούεφσκι, αρνούμενος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζ. Ζάεφ, ενώ στη Βουλή οι βουλευτές του VMRO-DPMNE εμποδίζουν για τρίτη εβδομάδα την εκλογή προέδρου, προκειμένου να αποτρέψουν την πλειοψηφία, ώστε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα και αφού η τακτική της πολιτικής απομόνωσης προς τα Σκόπια δεν φαίνεται να έχει αποδώσει, οι παράγοντες της ΕΕ έχουν ρίξει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων για τον Ν. Γκρούεφσκι και άλλα στελέχη του VMRO-DPMNE τα οποία εμποδίζουν τις ομαλές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
Οπως φαίνεται και οι ΗΠΑ προκρίνουν πλέον κάποια τέτοια μέτρα σε συνεργασία με την ΕΕ, σύμφωνα με το προηγούμενο των κυρώσεων κατά των ηγετών των Σέρβων στη Βοσνία.
Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να σταματήσουν τους ηγέτες της ΕΕ που βάζουν εμπόδια στις εξελίξεις.
Το 61% των νέων θέλουν να εγκαταλείψουν τα Σκόπια
Η πολιτική κρίση στα Σκόπια, το κακό βιοτικό επίπεδο, αλλά και οι περιορισμένες σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού ευκαιρίες απασχόλησης έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο για μια μαζική έξοδο από τη χώρα πολιτών σε παραγωγική ηλικία. Το επαπειλούμενο brain drain κατέγραψε μια δημοσκόπηση που έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Telma TV και την οργάνωση-πλατφόρμα πολιτών Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία (MCMS).
Σύμφωνα με τη μέτρηση, περίπου το 40% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει για πάντα τη χώρα για να κυνηγήσει την τύχη του αλλού. Το ποσοστό αυτό στη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή από 15 ετών μέχρι 24 ετών, αγγίζει το ιλιγγιώδες 61%, κάτι που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σημαίνει πως το παραγωγικό μέλλον της χώρας είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο.
Η πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εδώ και καιρό είναι ο βασικός λόγος που ωθεί το 15% των πολιτών να σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η περιορισμένου εύρους αγορά εργασίας αποτελούν βασικές αιτίες μετανάστευσης για το 50% των πολιτών.
πηγη Εθνος
Bookmark and Share