Goldman Sachs: Οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα μείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Goldman Sachs: Οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα μείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια..

  • Υπό πίεση θα παραμείνουν οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών για πολλά χρόνια, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία συνδέει την πορεία του κλάδου με εκείνη της ελληνικής οικονομίας.


Μάλιστα, η Goldman Sachs, στην... τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece Local Picture: Local business back in black in 2016; headwinds in 1Q17" (Ελλάδα: Οι τοπικές δραστηριότητες και πάλι στο "πράσινο", αντιξοότητες το α' 3μηνο του 2017),  επιβεβαιώνει τη σύσταση buy (αγορά) που έχει για την Alpha Bank, ενώ είναι neutral (ουδέτερη) για την Πειραιώς, την Eurobank και την Εθνική.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις, οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να αντέξουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ορατότητας θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ακόμα ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 2,60 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,85 ευρώ για την Eurobank, στα 0,25 ευρώ για την Πειραιώς και στα 0,30 ευρώ για την Εθνική.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες αντέστρεψαν τις απώλειες των προηγούμενων ετών (> 12 δισ. ευρώ το 2014-15 συνολικά) το 2016, ενώ οι προοπτικές για το 2017 παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες, παρά την κακή αρχή του έτους.
Το 2017 αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις στην κερδοφορία, αλλά οι αντιξοότητες θα παραμείνουν.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόδοση του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα παραμείνει υπό πίεση μέσα στα επόμενη αρκετά χρόνια και να οδηγηθεί με μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2018.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση NPEs στην Πειραιώς

Στα 0,25 ευρώ διατηρεί την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Goldman Sachs, στον απόηχο των αποτελεσμάτων για τη χρήση 2016, με σύσταση Neutral.
Η Goldman χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού.
Το δ΄τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο κατά το οποίο κατεγράφη αρνητικός σχηματισμός NPEs.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η Πειραιώς κατέγραψε σταθερή βελτίωση της ρευστότητας στο δ΄τρίμηνο του 2016, ωστόσο η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στο α΄τρίμηνο του 2017, κάτι που ισχύει για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τέσσερα είναι τα σημεία - κλειδιά για την Πειραιώς:
Η ποιότητα των κεφαλαίων, οι εκροές καταθέσεων, η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα και το top -line outlook.
Όσον αφορά τις εκροές καταθέσεων από την Τράπεζα Πειραιώς, στο α΄τρίμηνο του 2017, διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τη β΄ αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Συνολικά από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» 2,9 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2016.
Η Goldman δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την επίτευξη του στόχου μείωσης των NPΕs το 2017, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα εμπόδια για την ποιότητα των κεφαλαίων στο α΄τρίμηνο του 2017.

Στα 0,30 ευρώ η τιμή στόχος της Εθνικής

Στα 0,30 ευρώ επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Εθνικής η Goldman Sachs, με τη σύσταση να παραμένει neutral (ουδετερότητα), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ποιότητα των assets της Εθνικής εξασφάλισαν τη συνέχιση των προσπαθειών για τον σχηματισμό αρνητικών NPE και την επιτάχυνση των διαγραφών το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Η ρευστότητα της τράπεζας έδειξε σταθερή βελτίωση, αλλά η τάση μπορεί να έχει αντιστραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Επίσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της για την επίτευξη των στόχων των ΝΡΕ το 2017, ενώ και η χρήση του ELA είναι η χαμηλότερη στον κλάδο.
Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά σταθεροποίηση των εσόδων από τόκους το 2017, ωστόσο η συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια δανεισμού πιθανόν να ξεπεράσουν τη μείωση από τα spreads των καταθέσεων.
Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε επιστροφή στην κερδοφορία το 2016, με καθαρά κέρδη 53 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 2,49 δισ. ευρώ το 2015.
Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16,3%, μη περιλαμβανομένου του οφέλους από τις συμφωνηθείσες, αλλά όχι ολοκληρωμένες, αποεπενδύσεις από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB & Interlease, καθώς και από τη S.A.B.A., οι οποίες θα ενισχύσουν το δείκτη CET1 κατά περίπου 106 μ.β. Τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 15,8%.

Καλύτερα του αναμενομένου τα κέρδη της Eurobank το δ' 3μηνο του 2016

Στα 0,85 ευρώ διατηρεί την τιμή στόχο της Eurobank η Goldman Sachs, με τη σύσταση να παραμένει neutral (ουδετερότητα), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το δ' 3μηνο του 2016, με την Goldman Sachs να επισημαίνει τα ακόλουθα:
Τόσο τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) όσο και τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά το δ’ 3μηνο 2016 και διαμορφώθηκαν σε 108 εκ. και 85 εκ. αντίστοιχα.
Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάση σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 45,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2016.
Παράλληλα τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν σε 34,7%, από 34,8% το γ’ 3μηνο 2016 και 35,2% στο τέλος του 2015.
Η κάλυψη των NPEs και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από προβλέψεις βελτιώθηκε κατά 70 και 60 μονάδες βάσης αντίστοιχα το δ’ 3μηνο 2016 σε 50,7% και 66,1%.
Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε 775εκ. το 2016 και αντιστοιχούσαν σε 1,96% επί των μέσων χορηγήσεων.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε 1,548 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα το δ’ 3μηνο στα 389 εκ.
Την ίδια στιγμή, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης το 2016 σε 2,25%.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 22,2% και 7,6% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση αντίστοιχα.
O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,6% επί του σταθμισμένου ενεργητού στο τέλος του έτους.
Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης ανήλθε σε 13,8%, αυξημένος κατά 70 μονάδες έναντι του 2015.
Επίσης, ενώ οι καταθέσεις στην τράπεζα βελτιώθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ, η τάση δείχνει να ανατρέπεται το πρώτο τρίμηνο του 2017, εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και στην αύξηση του ELA, του έκτακτου μηχανισμού ενίσχυσης της ρευστότητας.
Για το 2017, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σταθερά, αντανακλώντας τις πιέσεις του ανταγωνισμού, της αναδιάρθρωσης και της απομόχλευσης.
Τα κόστη αναμένεται να υποχωρήσουν, καταλήγει η Goldman Sachs.

Στα 2,60 ευρώ η τιμή στόχος για Alpha Bank από Goldman Sachs

Με τη σύσταση buy (αγορά) καλύπτει η Goldman Sachs τη μετοχή της Alpha Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016, τοποθετώντας την τιμή στόχο στα 2,60.
Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει την αρχική της εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι ένα κερδοφόρο έτος για την Alpha Bank, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει έχει επιδεινωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η ποιότητα των κεφαλαίων και της χρηματοδότησης συνέχισε άλλωστε να βελτιώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2016, αν και με μικρότερο ρυθμό, ενώ και τα έσοδα από τόκους σταθεροποιήθηκαν.
Αναλυτικότερα, η περυσινή χρονιά έκλεισε με καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,37 δισ. ευρώ το 2015.
Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 3,3% οδηγώντας τα κύρια αποτελέσματα, πριν από προβλέψεις, στο 1,19 δισ. ευρώ (+6%).
Η βελτίωση της εικόνας στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων επέτρεψε τη μείωση των προβλέψεων κατά 60,9%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιστροφή σε κερδοφορία.
Στο δ΄ τρίμηνο τα κέρδη ανήλθαν στα 47,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο το αποτέλεσμα προ φόρων για το 2016 έκλεισε οριακά αρνητικά (-9,7 εκατ. ευρώ).
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2016, τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 225 εκατ. ευρώ (μετά την προσαρμογή λόγω της αποχώρησης στη Σερβία), έναντι αύξησης 77 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης (μ.β.) σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 38%.
Ωστόσο αύξηση κατά 97 εκατ. σημείωσαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται σε 53,7%.
Bookmark and Share