Independent: Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ πάει σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Independent: Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ πάει σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα;



  • Καθώς το απολυταρχικό κράτος λέει ότι είναι έτοιμο να βυθίσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν εάν πρόκειται για μάχη που οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν.


"Τώρα που διαθέτουμε ισχυρή πυρηνική ενέργεια για να... προστατευθούμε από την πυρηνική απειλή των ΗΠΑ, θα απαντήσουμε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στον ολοκληρωτικό πόλεμο με ολοκληρωτικό πόλεμο και στον πυρηνικό πόλεμο με δικού μας ύφους πυρηνικό χτύπημα και θα βγούμε νικητές στην τελική μάχη με τις ΗΠΑ". Αυτή είναι μόνο μία από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Κορέας, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σε σχέση με τις δοκιμές πυραύλων και το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Την Κυριακή η εφημερίδα της κυβέρνησης "Εργατικό Κόμμα" έγραψε ότι οι δυνάμεις της χώρας ήταν "έτοιμες για μάχη, για να βυθίσουν ένα αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο με ένα και μόνο χτύπημα". Το κεντρικό άρθρο συνέκρινε το USS Carl Vinson με ένα "άγριο ζώο".

Από την αποστολή νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που πέρασαν από την Πιονγκγιάνγκ σε μια τεράστια παρέλαση πρόσφατα, ως τις απειλές για ένα "εξοντωτικό χτύπημα" στους Αμερικανούς εχθρούς της, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ-ουν υποκύπτει στη διεθνή πίεση. Ο Ντόναλντ Τράμπ προσπάθησε να κρατήσει έναν αυστηρό τόνο, απειλώντας να "αντιμετωπίσει σωστά" τη Βόρεια Κορέα εάν η Κίνα δεν είναι σε θέση να επιβληθεί στον σύμμαχό της και να αποστείλει αυτό που χαρακτήρισε ως "στρατιά" πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Οι εντολές του να καταστρέψουν οι ΗΠΑ ένα σύστημα που χρησιμοποίησαν οι μαχητές του Isis στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τη «μητέρα όλων των βόμβων» - που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ - και να επιτεθούν σε μία κυβερνητική αεροπορική βάση στη Συρία θεωρήθηκαν ως προειδοποιητικά σήματα στην Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, οι επιθέσεις έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Πρόεδρος θα είναι διατεθειμένος να κάνει τα ίδια βήματα στη Βόρεια Κορέα και να διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Ο Ντέιβντ Μάξγουελ, απόμαχος συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε στην Κορέα και την Ιαπωνία, δήλωσε ότι μια ακόμη ισχυρότερη βόμβα, η οποία είναι γνωστή ως μαζικός καταστροφικός μηχανισμός (Mop), έχει αναπτυχθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, έχοντας κατά νου τις υπόγειες εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

"Υπάρχουν πολλοί στόχοι στον κόσμο που θάβονται βαθιά κάτω από το έδαφος και ο Mop αναπτύχθηκε γι 'αυτό", δήλωσε στον Independent. "Αλλά νομίζω ότι πρέπει να θέσετε το ερώτημα: Μπορεί μια στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας να μην οδηγήσει σε καταστροφική απάντηση;"

Ο Μάξγουελ, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Τζόρζταουν, προειδοποίησε ότι εάν η Πιονγιάνγκ αισθάνεται ότι η ύπαρξη του καθεστώτος της απειλείται θα μπορούσε να ξεκινήσει πυρηνική επίθεση.

"Δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, αλλά μπορεί να πιστέψουν ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή τους", πρόσθεσε. "Ακόμα κι αν πρόκειται για προληπτική επίθεση για την εξαγωγή πυραυλικών και πυρηνικών δυνατοτήτων, η Βόρεια Κορέα μπορεί να αισθανθεί ότι πρέπει να ανταποκριθεί. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι στρατηγοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής".

Ο διακεκριμένος πρώην διευθυντής της Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κορέας προειδοποίησε ότι ακόμη και μια μεμονωμένη αεροπορική επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μια "καταστροφική αντίδραση", απαιτώντας την εκκένωση μεγάλων τμημάτων της Νότιας Κορέας και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων για την προετοιμασία ενός πολέμου στο έδαφος. Ο δρ. Τζον Νίλσον-Ράιτ, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα της Ασίας στο Chatham House, πιστεύει ότι η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ είναι "πολύ χαμηλή". "Ο κίνδυνος να προκαλέσει μια συμβατική σύγκρουση ή κάτι χειρότερο με τεράστιες απώλειες στη Νότια Κορέα είναι ενάντια σε μια τέτοια πορεία δράσης", δήλωσε στον Independent. "Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την αποξένωση της Σεούλ και του Τόκιο και ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει ένα επιθετικό μίγμα από υπολογισμένη αμφισημία και ρητορική πρόκληση, παρά μία σοβαρή δέσμευση για πλήρη στρατιωτική δράση".

Ο Τραμπ έκανε πιο ήπια τη ρητορική του την Παρασκευή, αποκαλώντας την Κίνα "οικονομική ζώνη στη Βόρεια Κορέα" αφού συζήτησε το ζήτημα με τον Σι Τζινπίνγκ. "Αν και τίποτα δεν είναι εύκολο, αν θέλουν να λύσουν το βορειοκορεατικό πρόβλημα, θα το κάνουν", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το tweet του ήρθε όταν οι πηγές άμυνας επανειλημμένα ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν σκέφτονταν μια στρατιωτική επίθεση, με τον Μάικ Πενς να επιμένει ότι ένα ειρηνικό ψήφισμα ήταν ακόμη δυνατό. "Πιστεύουμε αληθινά ότι, καθώς οι σύμμαχοί μας στην περιοχή και η Κίνα δέχονται αυτή την πίεση, υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να επιτύχουμε έναν ιστορικό στόχο μιας χερσονήσου της Κορέας χωρίς πυρηνικά όπλα με ειρηνικά μέσα", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος το Σάββατο. "Ενθαρρυνόμαστε από τα βήματα που έχει κάνει η Κίνα μέχρι στιγμής". Ο Πενς επέμεινε ότι μια ομάδα επίθεσης με επικεφαλής το USS Carl Vinson, το οποίο είχε ολοκληρώσει μια εκπαιδευτική άσκηση με το αυστραλιανό ναυτικό όταν ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωσή του, θα φθάσει στα νερά της κορεατικής χερσονήσου "μέσα σε λίγες μέρες".

Όπως και οι επιθέσεις στη Συρία και το Αφγανιστάν, η κίνηση θα μπορούσε απλώς "να σκληρύνει τη βορειοκορεατική αποφασιστικότητα" ώστε να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, προειδοποίησε ο Μάξγουελ. Είπε ότι ο "πραγματικός μπαλαντέρ" ήταν ο ίδιος ο Κιμ, ο οποίος έχει εξλείψει βίαια τους αμφισβητίες από τον εσωτερικό του κύκλο μέσα στα έξι χρόνια κυβέρνησής του, προσθέτοντας: "Δεν υπάρχει υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο που να μας λέει τι θα κάνει". Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή για πιθανούς νέους ελέγχους όπλων, καθώς η 85η επέτειος του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού πλησιάζει την Τρίτη, με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Τζλιζεφ Γιουν, ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την πολιτική της Βόρειας Κορέας, θα βρίσκεται στο Τόκιο την ημέρα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν πυραύλους ή διεξήγαγε πυρηνικά πειράματα για να επισημάνει σημαντικές ημερομηνίες, ενώ η επόμενη εβδομάδα συμπίπτει επίσης με την ολοκλήρωση των χειμερινών στρατιωτικών ασκήσεων της και των τεράστιων κοινών ασκήσεων που διεξάγονται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την ομάδα παρακολούθησης 38 North, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στον πυρηνικό σταθμό ελέγχου Πανγκάι-ρι, αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο χώρος ήταν σε "τακτική παύση" πριν από μια άλλη δοκιμή ή πραγματοποιούσε κανονικές επιχειρήσεις. Ο δρ Νίλσον-Ράιτ δήλωσε ότι παρόλο που έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, τα αποθέματά της θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι διασκορπισμένα σε όλη την μυστικοπαθή χώρα. Υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να ελπίζουν ότι θα λυθεί η κρίση είναι μέσω συντονισμένης πίεσης με τους συμμάχους - και της προθυμίας να διαπραγματευτεί.

Τα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις από την Κίνα, προσφέροντας πολιτικές παραχωρήσεις και παίρνοντας σε αντάλλαγμα το πάγωμα των δοκιμών, καθώς και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή περιφερειακών παραγόντων.

Ο Μάξγουελ συμφωνεί, λέγοντας ότι παρόλο που η κυβέρνηση του Κιμ είχε μάθει να "ξεπερνά" τους διεθνείς οικονομικούς αποκλεισμούς, μετά από προηγούμενες καταστολές, η οικονομική δράση ήταν ακόμα η πιο αποτελεσματική. Κάλεσε τις ΗΠΑ να μετριάσουν την αβεβαιότητα και να μειώσουν τις εντάσεις, με το να μην απαντούν "σε κάθε δοκιμή πυραύλων και κάθε στρατιωτικό κίνημα με ρητορική". "Ο Κιμ ενεργεί σαν τρομοκράτης και ένα από τα πράγματα που θέλουν οι τρομοκράτες είναι η φήμη", πρόσθεσε ο Μάξγουελ.

Ο κόσμος θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη φρικτή αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, η παρακολούθηση των οποίων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά από μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που αποκάλυψε "ανείπωτες φρικαλεότητες" το 2014. "Όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη νομιμότητα του καθεστώτος" είπε ο Μάξγουελ. "Υπάρχει μια ηθική και στρατηγική αξία, να ενημερώσουμε το λαό της Βόρειας Κορέας ότι γνωρίζουμε πως υποφέρει".
Bookmark and Share