Stratfor: Γιατί επέλεξε «χειρουργικό» χτύπημα ο Τραμπ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Stratfor: Γιατί επέλεξε «χειρουργικό» χτύπημα ο Τραμπ.

  • Επιδεινώνεται η, ήδη τεταμένη, κατάσταση στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ κατηγορούν για ανικανότητα ή συνενοχή τη Ρωσία, για τα χημικά όπλα του Άσαντ.
  • Τα δυο κρίσιμα στοιχεία που αποκαλύπτει η επιλογή του στόχου.


Ανάλυση του ισντιτούτου γεωστρατηγικών μελετών Stratfor:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στη συριακή κυβέρνηση, πως δεν θα ανεχτούν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η Ουάσινγκτον εκτόξευσε πυραύλους ακριβείας στην αεροπορική βάση Shayrat.

Η βάση, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης Homs, στεγάζει τα δύο σμήνη των συριακών αεροσκαφών για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων Su-22, που εκτέλεσαν την επίθεση της 4ης Απριλίου στο βόρειο τμήμα της Συρίας -μιας επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 88 πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις ήταν «προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας» των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε τη δήλωσή του από το Mar-a-Lago, όπου συναντά τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Ζινπίνγκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωση, ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στη δέσμευση που έκανε το 2013, να εξαλείψει τα χημικά όλα της συριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Μόσχα είτε είναι ανίκανη, είτε συνένοχος.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας απάντησαν στις αμερικανικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «επιθετική ενέργεια».

Η απόφαση για χτύπημα μόνο σε μία αεροπορική βάση υπονοεί πως η επίθεση αποτελεί απλή προειδοποίηση και δεν προτίθεται να χρησιμεύσει ως εκρηκτικό ξεκίνημα μιας μεγάλης παρέμβασης.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι στοχοποίησαν την αεροπορική βάση και όχι θέσεις συριακών πυραύλων εδάφους-αέρους, δείχνει πως οι επιθέσεις δεν συνιστούν προετοιμασία για μεγαλύτερες επιθέσεις με αεροσκάφη με σταθερές πτέρυγες.

Αλλά το ερώτημα είναι τώρα το πώς θα απαντήσει η Συρία.

Δυνάμεις του καθεστώτος θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αρχίσουν να παρενοχλούν αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα. Η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη, αλλά οι Αμερικανοί πιλότοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πρέπει πλέον να είναι σε επιφυλακή για πιθανά αντίποινα.

Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού, που ήδη υπήρχε, είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερος από ποτέ.

Η απάντηση της Ρωσίας επίσης είναι σημαντικό να παρακολουθείται.

Παρότι οι ρωσικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στη Συρία, δεν είναι γνωστό ότι είχαν σημαντική παρουσία στη βάση που έγινε στόχος.

Η Ουάσινγκτον τόνισε πως προειδοποίησε από πριν τη Μόσχα για το χτύπημα, αλλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης απέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό.

Όπως και να ‘χει, σε περίπτωση που υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα στη βάση, θα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, αναγνωρίζοντας πως ήταν προφανής στόχος.
Bookmark and Share