Σφοδρή μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα για "φωτογραφική" τροπολογία (video) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Σφοδρή μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα για "φωτογραφική" τροπολογία (video)


  • Σε μετωπική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πολιτική κόντρα για τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η οποία αφορά στα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία.


Ειδικότερα... η ρύθμιση προβλέπει ότι εταιρεία που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση: «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».
Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς.

Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.



Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρατήρησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι ανέφελη, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αρκέστηκε να ειρωνευτεί τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εσείς θα έπρεπε να την υπερασπιστείτε γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα.

Κάλυψε, δε, και τους χειρισμούς Παπαδημητρίου λέγοντας ότι «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».

Και συνέχισε:

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε διαρκές βερτιγκο στις 7 Απριλίου όταν, παρελπίδα, έκλεισε η πολιτική συμφωνία, τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα που εσείς τη φέρατε. Η αγωνία σας είναι έκδηλη και μη έχοντας τι να πείτε έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα. Είχα πει ότι όταν σταματήσει η καταστροφολογία, εσείς θα είστε γραφικός. Τώρα, αποδεικνύεται ότι είστε και γραφικός επί της διαδικασίας.



Η δευτερολογία Μητσοτάκη


Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας. Αν είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές γιατί έρχεται ως τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό.

Σας προτείνω μία συμβιβαστική λύση. Θα αποσύρετε την τροπολογία, η οποία δεν είναι κατεπείγουσα. Θα την ξανακαταθέσετε, αφού πρώτα ελεγχθεί από το ΓΛΚ. Αν κριθεί πως πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να το κάνουμε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει τους τόνους λέγοντας: «Εγώ καταλαβαίνω ότι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι από υπουργό. Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση των βουλευτών.

Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι.

Η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας που όλο λέει εκλογές, εκλογές για να έρθουν στην εξουσία, χωρίς να έχουν πρόταση για τη χώρα.

Μπορεί αυτός ο τρόπος, για κόμματα του 3% και του 5% να είναι θεμιτός, αλλά όχι για κόμματα σαν το δικό σας.

Ζητώ να γίνει η διαδικασία και να πάρουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η τριτολογία Μητσοτάκη


Στην τριτολογία του ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ορίζει ή δεν ορίζει το σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ. Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση πείτε μας ποια. Και σας ρωτώ είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση;

Σας ζητώ για άλλη μια φορά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να αποσύρετε την τροπολογία να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει ποιους αφορά αυτή η τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος γιατί θα αφήνετε να υπάρχουν σκιές».
Bookmark and Share