2117.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

2117..


"Ελλάδα έτος 2117. Μετά από 100 χρόνια και 50 Μνημόνια η χώρα βρίσκεται πλέον ένα βήμα από το ξεκίνημα της αναδιάρθρωσης του Χρέους της. 
Όλα θα είχαν τελειώσει πριν από έναν αιώνα, αλλά τα προαπαιτούμενα που ήθελαν οι Θεσμοί -όπως λέγονταν τότε- να ολοκληρωθούν πριν περάσουμε στην υπόθεση "Χρέος", ε, άργησαν λιγάκι..."



Η κοινή...δήλωση μετά το EuroWorking Group ότι αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου θα μπορέσει το Eurogroup "να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016", είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης. Ποιας υπόθεσης; Ότι η έννοια εμπιστοσύνη έχει χαθεί στις σχέσεις Ελλάδας και Θεσμών. Δεν μας εμπιστεύονται, δεν μας θεωρούν αξιόπιστους.
Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να τους βολεύει στο έπακρο, να την "παίζουν" κατά το δοκούν, καθώς δέχεται να λάβει μέτρα που κανείς άλλος δεν θα τολμούσε όχι να λάβει αλλά ούτε καν να σκεφτεί, αλλά από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει... χάσμα. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Σκεφτείτε ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2016...

Έτσι η τακτική άλλαξε. Θέλετε δόση; Τα προαπαιτούμενα πρώτα. Θέλετε διευθέτηση του Χρέους; Τα προαπαιτούμενα πρώτα... Αυτή είναι η ουσία. Και άλλα από τα προαπαιτούμενα δεν είναι και τόσο επίπονα και μάλλον θέμα ανικανότητας, ιδεοληψίας και λανθασμένων χειρισμών τα έχουν καθυστερήσει. Υπάρχουν όμως και άλλα που... πονάνε. Θέματα τραπεζών, αποκρατικοποιήσεων κλπ. Και επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια τους κατά τη διαδικασία των εφαρμοστικών νόμων και θυμούνται πολύ καλά περιπτώσεις όπου αλλιώς τα έχουν συμφωνήσει και αλλιώς τα βλέπουν να επιχειρείται να περάσουν, δεν προτίθενται να την ξαναπατήσουν.

Και τούτο καθώς από βδομάδα θα έχουμε βροχή από διατάξεις που θα αφορούν τον εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι' αυτό προσέχουν... για να έχουν. Ωστόσο αυτό το κλίμα της καχυποψίας δείχνει και την πραγματική εικόνα που υπάρχει για τη χώρα και την κυβέρνησή της. Όχι σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά... "λυκοφιλίες". Η εποχή που η χώρα αντιμετωπιζόταν ως ισότιμη δυστυχώς έχει παρέλθει. Και μάλιστα ανεπιστρεπτί όσο θα διατηρείται το σημερινό καθεστώς. Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε αυτόν τον κατήφορο ευθύνη δεν έχει ασφαλώς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ...


Toυ κ.Δ.Παπακωνσταντίνου
Bookmark and Share