Γερμανία: Πρώτο με 37% έρχεται στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της Merkel - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Γερμανία: Πρώτο με 37% έρχεται στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της Merkel

  • Αν στην Γερμανία πάντως ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας, το 49% των πολιτών θα προτιμούσε την Angela Merkel, ενώ το 36% τον Martin Schulz.

Ένα 24ωρο πριν από τις τοπικές εκλογές στη... Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, μια πανγερμανική δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για το πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται πλέον στο 27% (-4%), ενώ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της Merkel στο 37% (+3%).

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται σύμφωνα με την δημοσκόπηση το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, έπονται Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι (Die Gruenen) με 8%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) ακολουθεί με 7%.

Αν στην Γερμανία ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας, το 49% των πολιτών θα προτιμούσε την Angela Merkel, ενώ το 36% τον Martin Schulz.

Tο 72% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται την Merkel και θεωρεί ότι με την πολιτική της διασφάλισε την καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας. Το 69% πιστεύει ότι χάρη στην καγκελάριο η Γερμανία βρίσκεται σε καλή κατάσταση μέσα σε έναν διεθνές κλίμα αβεβαιότητας. Την ίδια στιγμή το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ωστόσο ότι για την πολιτικό Merkel οι «καλύτερες μέρες» έχουν περάσει.

Tο 66% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ποια πολιτική επιδιώκει να εφαρμόσει ο Σουλτς αν εκλεγεί καγκελάριος. Την ίδια στιγμή όμως το 56% των πολιτών θεωρεί ότι χάρη στον Σουλτς οι διαφορές μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών είναι και πάλι ορατές. Το 45% απαντά ωστόσο ότι είχε υψηλότερες προσδοκίες από τον πρώην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Πλέον δημοφιλής πολιτικός παραμένει πάντως ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble με 66%, ενώ με το έργο του υπουργού Εξωτερικών Sigmar Gabriel δηλώνει ικανοποιημένο το 63%. Το ίδιο ποσοστό δημοτικότητας εξασφαλίζει στη δημοσκόπηση του ARD και η καγκελάριος Merkel, ενώ η δημοτικότητα του Martin Schulz μειώνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 42%.
Bookmark and Share