Αυτό είναι το κόστος των μέτρων του 4ου Μνημονίου για τους πολίτες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αυτό είναι το κόστος των μέτρων του 4ου Μνημονίου για τους πολίτες

  • Η ..."λυπητερή" με αριθμούς.


Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι πλέον νόμος του Κράτους και προσθέτει σχεδόν 4,9 δις ευρώ σκληρών μέτρων στις ήδη ταλαιπωρημένες πλάτες της ελληνικής κοινωνίας.
Το..«μάρμαρο» για το Τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου καλούνται να πληρώσουν ακριβά όλοι οι Έλληνες.

«Κούρεμα» συντάξεων

Καταργείται από το 2019 η προσωπική διαφορά, γεγονός που θα επιφέρει μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το 2018, θα περικοπεί το ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα καταργηθεί. Το μόνο υπό αίρεση αντιστάθμισμα είναι ότι μπορεί να μειωθεί ή να καταργηθεί το 2019 η συμμετοχή σε γιατρούς και φάρμακα ενώ ήδη από φέτος έχει χαθεί η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες.

Αύξηση Φόρων
Παύουν από φέτος να προσμετρώνται στο αφορολόγητο οι ιατρικές δαπάνες. Από 1η Ιανουαρίου 2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 - με ενδεχόμενη εφαρμογή ήδη από το 2019 εάν το ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.681 ευρώ ή στις 6.250 ευρώ αν και εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Η άμεση συνέπεια του συγκεκριμένου μέτρου είναι η απώλεια έως και 650 ευρώ το χρόνο για τους πολίτες με εισοδήματα από 5.681 ευρώ έως 21.500 ευρώ το χρόνο. Ως αντίμετρο – πάντα υπό αίρεση – προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ για όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ.

Υψηλότερες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών
Μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών καλούνται να πληρώσουν με το νέο Μνημόνιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα χάσουν 59 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και 138 εκατ. το 2019.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα
Φτωχότερα θα γίνουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά της χώρας καθώς θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους με την περικοπή κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Ουσιαστικά, από την επόμενη χειμερινή περίοδο, μειώνεται κατά 50%! Με λίγα λόγια, είτε θα το λάβουν πολύ λιγότεροι είτε θα περικοπεί στο μισό για όλους τους πολίτες που το δικαιούνται!

Παράλληλα, καταργούνται τα εξής επιδόματα:
1. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας
2. Επιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για επίδομα που καταβαλλόταν για 5 μήνες σε ανέργους νέους μέχρι και 29 ετών οι οποίοι παραμένουν στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο
3. Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων που είχε στόχο να μη διαλυθούν οικογένεια και τα παιδιά να καταλήξουν σε ιδρύματα
4. Επίδομα ένδειας (ΝΔ 57/1973)
Τα ανωτέρω επιδόματα ενσωματώνονται σε ένα, με πλαφόν 200 ευρώ το μήνα.

Πολύ πιο εύκολες οι ομαδικές απολύσεις
Χαλαρώνει υπερβολικά το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Και τούτο διότι ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αποδεικνύεται πλέον μάλλον διακοσμητικός. Όπως διευκρινίζεται, «σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο». Επί της ουσίας, η απόφαση του ΑΣΕ δεν είναι δεσμευτική. Στην προηγούμενη διατύπωση, που αντικαταστάθηκε, οριζόταν ότι «η αρνητική αιτιολογημένη απόδοση του ΑΣΕ, λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια». Δεν σταματούν όμως εκεί οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Επαναδιατυπώθηκε η παράγραφος για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναστέλλονται ως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, επανέρχονται υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που κάνει όμως τη διαφορά.

Μικρές αυξήσεις στο Δημόσιο
Οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξάνονται από 15,8 δισ. το 2016 σε 16,3 δισ. το 2017 ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 17,3 δισ. το 2021. Αυτό σημαίνει αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία στενάζει από την υπερφορολόγηση. Και αντί η Κυβέρνηση να βάλει φρένο στις προσλήψεις ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο αυξάνοντάς τες. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι στο στενό Δημόσιο τομέα το 2020 και 2021 θα προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι από εκείνους που αποχωρούν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021 ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα. Επίσης, στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνονται όσα επιδόματα δεν καταργούνται. Προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση διατηρείται τουλάχιστον ένα επίδομα. Αν προκύψει αύξηση από το νέο σύστημα αμοιβών τότε χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.
Σε περίπτωση που από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών προκύψει μείωση αποδοχών, η διαφορά θα διατηρείται ως «προσωπική» και δεν κόβεται, απλά δεν θα παίρνουν αυξήσεις μελλοντικά μέχρι να καλυφθεί η διαφορά.
Ειδικά για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η προσωπική διαφορά θα αποτελεί μεγάλο μέρος του μισθού τους – από 60 έως 240 ευρώ ή από 7% ή 14% της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας – την ώρα που άπαντες γνωρίζουν ποια είναι η τύχη της προσωπικής διαφοράς μετά το προηγούμενο της αντίστοιχης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Η προσωπική διαφορά δίδεται τώρα για να καταργηθεί αμέσως μετά.

Παράρτημα επιδομάτων
Συγκεκριμένα, το ειδικό επίδομα έρευνας για τους Ερευνητές διαμορφώνεται ως εξής:
α. Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.): 500€ αντί 300€
β. Ερευνητής Α΄: 500€ αντί 280€
γ. Ερευνητής Β: 450€ αντί 250€
δ. Ερευνητής Γ΄: 400€ αντί 180€
ε. Ερευνητής Δ': 250€ αντί 160€
στ. Ε.Λ.Ε. Α': 350€ αντί 200€
ζ. Ε.Λ.Ε. Β: 320€ αντί 170€
η. Ε.Λ.Ε. Γ΄: 290€ αντί 150€
θ. Ε.Λ.Ε. Δ': 270€ αντί 120€
Ειδική παρέμβαση έγινε υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Με αυτήν, επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.
Επιπλέον, στους Ιατρούς και Οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους Επικουρικούς Ιατρούς, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, αλλάζει ως εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής και Διευθυντής: 340€ αντί 250€
β. Επιμελητής Α': 295€ αντί 210€
γ. Επιμελητής Β': 280€ αντί 200€
δ. Ειδικευόμενος: 230€ αντί 180€
Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής, οι Ιατροί της Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ – οι οποίοι εξαιρούνταν από το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης – μπορούν να το εισπράττουν αρκεί να υπηρετούν στη Διεύθυνση ΚΕΔΥ του υπουργείου Υγείας ή στις
Διευθύνσεις Υγείας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών. Όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου και όχι από τη δημοσίευση του νόμου.
Βελτιώσεις υπάρχουν και στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλονται χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσεται και από το φόρο.
Αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των Πανεπιστημιακών:
i. Καθηγητής: 500€ αντί 400€
ii. Αναπληρωτής Καθηγητής: 450€ αντί 400€
iii. Επίκουρος Καθηγητής: 400€ αντί 350€
iv. Λέκτορας: 250€ (αμετάβλητο)
Αντιστοίχως για Μέλη Ε.Π. των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), κ.λ.π.:
i. Καθηγητής: 500€ αντί 250€
ii. Αναπληρωτής Καθηγητής: 450€ αντί 200€
iii. Επίκουρος Καθηγητής: 400€ αντί 180€
iv. Λέκτορας: 250€ αντί 150€

Bookmark and Share