Ασφαλισμένο το Android απέναντι στο WannaCry - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ασφαλισμένο το Android απέναντι στο WannaCry

  • Η πρόσφατη επίθεση Ransomware με το WannaCry κατέστη δυνατή καθώς οι υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, δεν έτρεχαν τις πιο πρόσφατες ανανεώσεις ασφαλείας.

Πολλοί χρήστες αντιλήφθηκαν τη.. σημασία της ασφάλειας στις ηλεκτρονικές τους συσκευές κι άρχισαν να αναρωτιούνται αν υπάρχει και φόβος για τα smartphone τους.

Σε αντίθεση με τη Microsoft, η οποία δεν παρέχει ανανεώσεις για παλαιότερα λειτουργικά της, η Google προσφέρει ανανεώσεις ασφαλείας κάθε μήνα, για το Android, από την έκδοση 4.4 και μετά, καλύπτοντας έτσι περισσότερες από 735 εκατ. συσκευές.

Επιπλέον, μια επίθεση τύπου Ransomware δεν θα έχει ιδιαίτερη απήχηση σε κινητές συσκευές. Οι χάκερς που εξαπολύουν μια ransomware επίθεση σαν το WannaCry θέλουν να προσβάλλουν όσο περισσότερες συσκευές, οι οποίες όμως θα έχουν έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και θα επιθυμούν να πληρώσουν για αυτόν. Για τον λόγο αυτό είδαμε και πολλούς κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και μεγάλες εταιρείες να πέφτουν θύματα.

Ένας χρήστης smartphone, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει σημαντικά δεδομένα στο κινητό του, πιθανότατα θα τα έχει κάνει back up, συν του ότι δεν θα είναι τόσο σημαντικά για να πληρώσει, όπως είναι για παράδειγμα οι βάσεις δεδομένων με πελατολόγια, ασθενείς κλπ. Επιπλέον, σε μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους στο εσωτερικό δίκτυο, αν ένας υπολογιστής μολυνθεί με μια επικίνδυνη απειλή, θα μολυνθούν και οι υπόλοιποι. Τα smartphone δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε εσωτερικό δίκτυο, οπότε αν και όχι απίθανο, δεν είναι επικερδές για τους κυβερνοεγκληματίες να ασχοληθούν με αυτά.

Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι το Android και γενικότερα οι φορητές συσκευές έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα έπεφταν θύματα ransomware. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι άτρωτα σε άλλους κινδύνους.
Bookmark and Share