Αρχαιοκάπηλοι βανδάλισαν αρχαϊκό Κούρο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Αρχαιοκάπηλοι βανδάλισαν αρχαϊκό Κούρο.

  • Ασεβείς και βάνδαλοι, οι αρχαιοκάπηλοι της Κορινθίας προξένησαν τρομακτική καταστροφή στον Κούρο τον οποίο προσπαθούσαν να πουλήσουν λαθραία όταν συνελήφθησαν.


Τον έσπασαν στα δύο και ακολούθως έσπασαν και τα χέρια του ώστε να τον μετακινούν ευκολότερα!
Αλλά το πιο τρομερό είναι ότι... διέλυσαν το πρόσωπό του. Κάτι που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι έγινε την ώρα της παράνομης εκσκαφής από κάποιο σκαπτικό μηχάνημα.
Από το πρόσωπο υπάρχει μονάχα ένα τμήμα με κομμάτια από το αριστερό μάτι, την παρειά και τμήμα της σιαγόνας, το οποίο κατασχέθηκε επίσης και συναρμόζει. Ομως εάν δεν υποδείξουν οι αρχαιοκάπηλοι τον χώρο ανεύρεσης, ώστε να ψάξει η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, το άγαλμα θα μείνει με το λευκό που προξενείται καθώς το μάρμαρο σπάει στη θέση της μορφής.
Ο αρχαϊκός Κούρος εξετάστηκε από αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αναθηματικό, από μάρμαρο της Νάξου και είχε δημιουργηθεί περί το 550 π.Χ. Εχει απωλέσει το τμήμα από τα γόνατα και μετά, καθώς και τμήμα χεριού, ήδη κατά την αρχαιότητα. Το σωζόμενο μέρος έχει ύψος 47 εκατοστά.
Παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως όλα τα αντικείμενα που κατάσχονται από αρχαιοκάπηλους. Θα ακολουθήσει η διαδικασία που ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συστήσει επιτροπή που θα αποφανθεί για τη γνησιότητα και την εμπορική αξία του (η αρχαιολογική είναι ανεκτίμητη).
Στην Κορινθία πριν από λίγα χρόνια συνελήφθησαν και άλλοι αρχαιοκάπηλοι έτοιμοι να πωλήσουν δύο αγάλματα Κούρων αντί ενός εκατ. ευρώ - με εμπορική αξία που φτάνει στα 11 εκατ. ευρώ. Οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας συμπληρώθηκαν με θραύσματα από το σημείο εύρεσής τους το οποίο υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.
Bookmark and Share