Είχαν προειδοποιήσει πέντε φορές για τον βομβιστή του Μάντσεστερ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Είχαν προειδοποιήσει πέντε φορές για τον βομβιστή του Μάντσεστερ

  • Αίσθηση από την αποκάλυψη ότι εδώ και πέντε χρόνια είχαν γίνει καταγγελίες για τον Σαλμάν Αμπέντι
  • Φίλοι και συγγενείς του είχαν ενημερώσει ότι είναι «επικίνδυνος» και ότι έλεγε πως «το να είσαι τρομοκράτης είναι ΟΚ»

Ερωτήματα για την... αποτελεσματικότητα των βρετανικών αρχών δημιουργεί η αποκάλυψη ότι είχαν ενημερωθεί πριν από πέντε χρόνια για την ριζοσπατικοποίηση του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο που αποτελούσε ο Αμπέντι καθώς φέρεται να έλεγε σε φίλους του ότι «το να είναι κανείς βομβιστής αυτοκτονίας είναι ΟΚ».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές δεν ενημερώθηκαν ούτε μια, ούτε δύο αλλά πέντε φορές για την αλλαγή στάσης του 22χρονου βομβιστή ενώ φέρονται να ήταν εν γνώσει τους ότι ο πατέρας του είχε σχέσεις με ισλαμιστική ομάδα στη Λιβύη που ήταν απαγορευμένη στη Βρετανία.

Όπως μετέδωσε το BBC δύο φίλοι του ήταν αυτοί που - ξεχωριστά ο καθένας - κάλεσαν την ειδική «κόκκινη γραμμή» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι στήριζε την τρομοκρατία.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών των βρετανικών αρχών ένας Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε πως ακόμα και μέλη της οικογένειας του Αμπέντι είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία και είχαν πει ότι ήταν «επικίνδυνος».
Bookmark and Share