Μ. Βρετανία: Προς απώλεια της αυτοδυναμίας οι Συντηρητικοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μ. Βρετανία: Προς απώλεια της αυτοδυναμίας οι Συντηρητικοί

  • Να χάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινδυνεύουν στις εκλογές της 8ης Ιουνίου οι Συντηρητικοί στη Μεγάλη Βρετανία, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα δυσχεράνει ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς της πρωθυπουργού Theresa May.

Η May προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου προκειμένου να ισχυροποιήσει το.. κόμμα της αλλά και την θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov που δημοσίευσε η εφημερίδα The Times, οι Συντηρητικοί μπορεί να χάσουν 20 από τις 330 βουλευτικές έδρες που διαθέτουν σήμερα και ότι το Κόμμα των Εργατικών μπορεί να κερδίσει σχεδόν 30 έδρες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι Συντηρητικοί να βρεθούν με 16 λιγότερες έδρες από την αναγκαία πλειοψηφία των 326 που χρειάζεται για να κυβερνήσουν αυτοδύναμα χωρίς συμμαχίες με άλλα κόμματα.
Το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις άρχισε να μειώνεται εντυπωσιακά μετά την αποκάλυψη στις 18 Μαΐου του σχεδίου της May να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής τους, μία πρόταση που οι αντίπαλοί της ονόμασαν «ο φόρος της άνοιας».
Παράλληλα ως πλήγμα θα πρέπει να θεωρηθεί και η επίθεση των Εργατικών στην κυβέρνηση για τις περικοπές αστυνόμευσης που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα.
Σημειώνεται πάντως πως καμία άλλη δημοσίευση έως σήμερα δεν έχει δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο μοντέλο υπολογισμού ψήφων βασίζεται σε στοιχεία πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ποσοστό 42% στους Συντηρητικούς και 38% στους Εργατικούς.
Η εταιρεία YouGov παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της είναι αμφιλεγόμενες και ότι δείχνουν μεγάλες ταλαντεύσεις στο σύνηθες μοτίβο ψήφων πολλών Βρετανών, ωστόσο υποστήριξε ότι το μοντέλο είχε δοκιμαστεί τις παραμονές της δημοσκόπησης για το Brexit πέρυσι, και ότι έδινε σταθερά το προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε..
Bookmark and Share